Denník N

Nezaočkovaní vysokoškoláci aj pre ceny testov premýšľajú o očkovaní. Univerzity chcú učiť naživo

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vysoké školy sú tento akademický rok o niečo odvážnejšie a mnohé hodiny majú študenti prezenčne. Univerzity však nemusia kontrolovať režim OTP tak, ako sme napríklad zvyknutí v reštauráciách.

Vysokoškoláčke Simone tento semester pribudla do rozpočtu neočakávaná položka. Minulý mesiac zaplatila za antigénové testy až 43 eur. V kontexte študentského rozpočtu ide približne o výšku mesačného nájmu za izbu na internátoch v Mlynskej doline.

Simona sa proti covidu nedala zaočkovať, a ak chce bývať na internáte, musí mať negatívny test každých 48 hodín. V nedeľu večer sa ešte otestovala doma, no v utorok a štvrtok ju to čaká znova. Na testy cestuje približne polhodinu do centra mesta, keďže odberové miesto nie je na internátoch a testy sú v centre za dobrú cenu.

Priznáva, že testovanie ju stojí peniaze a čas, a je to veľká otrava. Aj preto už zvažuje, že sa dá zaočkovať. „Nie som úplne presvedčená dať sa zaočkovať. Toto testovanie ma už presviedča, no pociťujem to skôr ako nátlak. Ale rozmýšľam nad tým, nie som úplne proti,“ premýšľa nahlas o svojej situácii.

Niektorých nezaočkovaných študentov nekonečné testovanie už unavilo aj finančne vyčerpalo. Jana, ktorá študuje históriu a muzeológiu, opisuje, ako sa jej nezaočkovaná spolubývajúca po niekoľkých týždňoch testovania rozhodla ísť sa zaočkovať na polikliniku neďaleko Mlynskej doliny.

„Prekonala covid a nechcela sa dať očkovať, ale nebola vyslovene proti tomu. Asi len potrebovala nejaký impulz,“ vysvetľuje Jana.

Podľa prieskumu Univerzity Komenského sa nedali zaočkovať len

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie