Denník N

#JOTGAMES 2021: Zábava, tréningy aj vzdelanie

Talenty slovenského športu, ktoré podporuje v rámci projektov Juniorský olympijský tím a Ukáž sa! Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru, sa stretli v Olympijskom tréningovom centre x-bionic® sphere v Šamoríne na #JOTGAMES. Spoločne si zacvičili, spoznali olympionikov a vypočuli si veľa zaujímavých prednášok.

Jedným z najzaujímavejších bodov programu bola diskusia „Splnený sen“. Bývalý futbalový reprezentant Róbert Vittek si premiérovo vyskúšal úlohu moderátora a vyspovedal tri osobnosti slovenského športu – boxera Andreja Csemeza, vodného slalomára Jakuba Grigara a strelkyňu Zuzanu Rehák Štefečekovú. Témou rozhovorov boli sklamania aj úspechy na ceste na olympijské hry v Tokiu.

Aktivity Slovenského olympijského a športového výboru podporuje aj exkluzívny partner TIPOS, generálni partneri 4F a Toyota, hlavní partneri BILLA, SPP, CZ Slovakia a Allianz – SP i partneri Matador a STRABAG. Partnerom #JOTGAMES bol LYNX.

Csemez už naštartoval misiu Paríž

Andrej Csemez rozprával aj o tom, ako sa v minulosti dostal opäť do formy po ťažkej autonehode, ktorá sa mu stala a na dlhý čas ho vyradila z hry. „Viacerí sa odo mňa po nehode odvrátili, keď som sa z toho dostal a vyhral majstrovstvá EÚ, všetci prišli naspäť, no vtedy som ich už nepotreboval,“ hovoril talentovaný boxer, ktorého v kariére najviac podržala rodina a tréner Tomi „Kid“ Kovács.

Priznal, že „neúspech“ po vypadnutí v olympijskom osemfinále ho mrzí, keďže do Tokia chcel ísť po medailu. „Po prehre som pridal fotku z Tokia s popisom, že štartuje misia Paríž 2024. Najťažšie bude kvalifikovať sa na olympijský turnaj. Bude to asi ťažšie, ako boxovať tam, no dám do toho všetko,“ dodal.

Po rozhovoroch sa mladí športovci mohli odfotiť s olympionikmi, mnohí využili čas aj na zisk autogramu či na zopár športových rád. Diskusia oslovila aj lukostrelca a člena Juniorského olympijského tímu Maroša Machána. „Páčilo sa mi, ako Bandi hovoril o tom, že olympijské hry si neprišiel užiť, ale prišiel tam pracovať. Keď chodím na rôzne súťaže, všetci mi hovoria, aby som si to užil. Je to však moja práca, makám tam a nechodím tam na dovolenku,“ povedal po diskusii.

Pre medailistov bol mediálny boom náročný

Svoje skúsenosti z olympijských hier a zo zisku striebra a zlata rozpovedali aj Jakub Grigar so Zuzanou Rehák Štefečekovou. Obaja sa zhodli, že mediálny boom po príchode na Slovensko bol poriadne náročný. „Ako prví mi gratulovali chlapci ešte na kanáli, potom som ihneď volal rodičom a priateľke. Veľmi sme sa však neporozprávali, pretože dosť plakali,“ spomínal s úsmevom Jakub Grigar.

Zlatá trapistka Rehák Štefečeková priznala, že po príchode domov ju čakalo množstvo mediálnych povinností. „Snažím sa deliť si čas – ráno mám mediálne povinnosti a natáčanie rôznych diskusií a projektov, poobede sa snažím ísť pre deti do škôlky, vziať ich von a byť normálna mama,“ povedala držiteľka svetového rekordu z Tokia.

Film Futbalstory chytil za srdce aj mladé talenty

Slovenské talenty mali možnosť vidieť aj inšpiratívny dokumentárny film Martin Murcko – Futbalstory. Jeho príbeh je inšpiráciou pre mladých športovcov aj nešportovcov a ukazuje nezlomnú vôľu a vytrvalosť žiť, hrať futbal a vrátiť sa do spoločnosti.

Martin Murcko sa po náročnej liečbe po autonehode nevzdal, opäť hrá futbal, študuje na vysokej škole a trénuje deti v futbalovom klube v Modre.

Na premietaní pre mladých športovcov sa osobne zúčastnili aj aktéri filmu – samotný Martin Murcko, Norbert Sališ, člen LOSS (Liga na ochranu slovenských športovcov) a zároveň aj Murckov spoluhráč z Modry, a člen výkonného výboru SFZ Tomáš Medveď. Vznik dokumentu finančne podporila aj Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru.

„V nadácii dostávame veľké množstvo žiadostí o podporu. Keď ma oslovili autori filmu, hneď sme vedeli, že to je projekt, ktorý chceme podporiť. Aj preto, že cieľom bolo vzdelávať a pripravovať športovcov na druhú časť kariéry po skončení činnosti, či na situáciu, keď sa zrania,“ povedala pred premietaním riaditeľka nadácie Zuzana Vodáčková.

„Film som už videl na premiére v Modre. Zanechalo to vo mne veľké emócie. Obdivujem ťa, že si rozpovedal svoj príbeh. Musím povedať, že viem, že to nebolo jednoduché o tom rozprávať,“ priznal moderátor večera a bývalý futbalista Róbert Vittek.

„Tento film môže hlavne pomôcť všetkým ľuďom uvedomiť si to, čo prežívajú. Uvedomiť si, aby sa nikdy nevzdali, aj keď do toho príde nejaká maličkosť, hoci aj nejaké ťažké zranenie. Aby mali pred sebou cieľ, ktorý si dali na začiatku a aby si za ním šli za každých okolností. Tento film môže pomôcť tým, ktorí ho pochopia,“ povedal mladý futbalista, ktorému život a futbalový sen skomplikovaná ťažká autonehoda.

Príbeh Martina Murcka chytil po premietaní za srdce viacero mladých športovcov. Výnimkou nebola ani talentovaná bobistka a atlétka Viktória Čerňanská. „S Maťom sa poznám aj osobne. Film bol veľmi emocionálny a ťažký. Je mi ľúto, čo sa mu stalo. Mám voči nemu veľký obdiv za to, ako sa k tomu postavil, že bojuje ďalej. Dúfam, že sa mu podarí obnoviť jeho futbalový sen,“ povedala po premietaní členka Juniorského olympijského tímu.

Povedali o #JOTGAMES

„Keď som mal toľko rokov ako oni, takéto akcie neboli, Mali zaujímavé prednášky, spoločné tréningy, viac sa spoznali a niečo sa naučili.“ Rýchlostný kanoista Csaba Zalka

„Keď som bola v juniorskom veku také niečo sme vôbec nemali. Je to skvelý projekt. Som rada, že som súčasťou Nadácie SOŠV a mohla som byť pri vyberaní týchto športovcov. Mnohých z nich nepoznám osobne, no z ich príbehmi som oboznámená a sledujem ich úspechy.“             Strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková

„Som rád, že som tu mohol byť a stretnúť sa aj s inými mladými športovcami, ktorí sú najlepší vo svojich športoch.“                                  Lukostrelec a člen JOT Maroš Machán

„Som šťastný, že som bol súčasťou #JOTGAMES. Veľa som sa tu naučil. Dúfam, že sa sem ešte niekedy dostanem.“                                                         Zjazdový lyžiar a finalista Ukáž sa! Michal Tatarko

„Som tu už druhýkrát, veľmi sa mi páči táto atmosféra a to, že sa tu stretneme s inými športovcami a trošku viac sa spoznáme. Naučili sme sa množstvo vecí či už od mentálneho kouča či nové poznatky z tréningového procesu od Marcela Lopuchovského.“  Atlétka a bobistka, členka JOT Viktória Čerňanská

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Olympijské Slovensko

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie