Denník N

Ministerstvo kultúry mení mediálne zákony. Chce odhaliť skutočných vlastníkov médií aj regulovať zdieľanie videí

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pred pár dňami ohlásil premiér Eduard Heger (OĽaNO) reformnú jeseň, ktorá sa má týkať najmä zdravotníctva, justície a školstva. Dotkne sa však aj oblasti médií. Ministerstvo kultúry prichádza s balíkom novej legislatívy, ktorá môže kompletne prepísať učebnice mediálneho práva.

Prácu novinárov dnes ovplyvňujú viaceré zákony. Fungovanie printových médií určuje najmä tlačový zákon a zákon o povinných výtlačkoch. Televízie a rádiá sa zas riadia podľa zákona o vysielaní a retransmisii a podľa zákona o digitálnom vysielaní.

Všetky tieto zákony chce ministerstvo kultúry zrušiť a nahradiť ich dvoma novými predpismi – zákonom o publikáciáchzákonom o mediálnych službách. Oba už predložilo do pripomienkového konania.

Okrem toho rezort informoval, že chystá ústavný zákon, ktorý má chrániť novinárov a ich zdroje. Ten by mali predstaviť v najbližších dňoch.

„Súčasný stav mediálnej legislatívy nereaguje na potreby 21. storočia, a preto sa súčasné vedenie ministerstva kultúry púšťa do reformy tejto oblasti,“ informoval rezort.

Kto vlastní a financuje médiá

Štát chce viac transparentnosti vo financovaní médií a chce takisto sprehľadniť majetkové a personálne vzťahy.

Nová legislatíva preto médiám prikazuje zverejniť zoznam investorov alebo darcov. „Anonymné darovanie sa zakazuje,“ píše sa v návrhu novej mediálnej legislatívy.

Všetky médiá by sa takisto mali zapísať do registra partnerov verejného sektora, a to bez ohľadu na to, či obchodujú so štátom alebo nie. Vďaka tomuto registru je napríklad známe, že Ivan Kmotrík je konečným užívateľom výhod v spoločnosti C. E. N., ktorá prevádzkuje spravodajskú televíziu TA3.

„Sprístupnenie informácií o konečných vlastníkoch médií prostredníctvom verejného registra by malo priniesť väčšiu transparentnosť vlastníctva médií,“ argumentuje ministerstvo kultúry.

Ak sa médium nezapíše do registra, bude mu hroziť pokuta.

Regulácia platforiem

Najvýraznejšou zmenou, ktorú prináša nový zákon o mediálnych službách, je regulácia platforiem na zdieľanie videí. Ide teda o služby podobné portálu YouTube, ktoré

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Natália Milanová

RTVS za Machaja

Slovensko

Teraz najčítanejšie