Denník N

Ako sa Nemeček môže vyhnúť novým voľbám šéfa hokeja

Šéf zväzu Igor Nemeček (vľavo) a tréner reprezentácie Zdeno Cíger (v strede) sa s nespokojnými hráčmi, ktorých vedie Michal Handzuš, stále nedohodli. FOTO - TASR
Šéf zväzu Igor Nemeček (vľavo) a tréner reprezentácie Zdeno Cíger (v strede) sa s nespokojnými hráčmi, ktorých vedie Michal Handzuš, stále nedohodli. FOTO – TASR

Bojkot reprezentácie našimi najlepšími hokejistami trvá. Prezident zväzu síce garantuje, že v júni sa uskutoční kongres zväzu, no ten nemusí voliť nového prezidenta. Hráči chcú nové voľby na sto percent.

Už sa zdalo, že vojna medzi hráčmi a slovenským hokejovým zväzom sa končí. Obe strany mali podpísať memorandum, ktorým by Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) splnil požiadavky 52 hráčov bojkotujúcich reprezentáciu: zmeniť stanovy a vyhlásiť nové voľby prezidenta zväzu.

S prezidentom Igorom Nemečkom sa však stále nedohodli. V memorande sa zasekli na jednom bode. Prezidentovi zväzu dáva šancu zostať vo funkcii bez nových volieb aj po mimoriadnom kongrese.

„Naša požiadavka je dať do návrhu, aby voľby boli na sto percent,“ hovorí Michal Handzuš. Dlhoročný reprezentant a hráč z NHL sa stal hovorcom nespokojných hráčov. Právnici mu potvrdili, že podľa návrhu zväzu sa prezident voľbám môže vyhnúť.

Voliť budú len kluby

Na ostatných bodoch už hráči a zväz memoranda zhodu našli. Rada SZĽH (druhý najvyšší orgán zväzu) sa podľa neho musí do konca mája zísť a zmeniť stanovy. Prezidenta by po novom mali voliť len hokejové kluby.

Hráčom prekážalo, že v júni mohli prezidenta Igora Nemečka voliť aj členovia rôznych komisií zväzu či výkonného výboru, ktorí sú zamestnanci zväzu. Zároveň sám seba mohol voliť aj Nemeček ako prezident, protikandidát Richard Lintner takú možnosť nemal. Voľby dopadli v pomere 58 ku 45.

Rada hokejového zväzu má podľa memoranda zároveň zvolať kongres, čo je najvyšší orgán s právomocou voliť prezidenta. Ten sa má odohrať do konca júna. Ak sa neodohrá, Nemeček odstúpi, a teda nebude iná možnosť, ako kongres zvolať, pretože zväz bude bez šéfa.

Súčasný šéf zväzu vo štvrtok na tlačovke zdôrazňoval práve to, že je pripravený odstúpiť, ak nebude nový kongres. Čiže memorandum kongres garantuje. Potiaľ sa všetci zhodnú.

Garancia volieb

Stále je však možnosť, že sa zmenia pravidlá voľby, bude nový kongres, no ten neschváli opakovanie volieb. Hráči preto v bode tri chceli, aby Nemeček najneskôr ku dňu kongresu (najneskôr 30. 6.) odstúpil, čím by kongres (tvoria ho najmä kluby) prinútil voliť nového šéfa. V návrhu zväzu táto veta nebola.

Bod tri memoranda podľa hráčov

Prezident SZĽH Igor Nemeček sa zároveň zaväzuje, že sa vzdá funkcie prezidenta SZĽH s účinnosťou ku dňu konania mimoriadneho kongresu SZĽH. V prípade, ak by sa mimoriadny kongres SZĽH nekonal do 30. júna 2016, Igor Nemeček sa vzdá funkcie prezidenta SZĽH s účinnosťou k 30. júnu 2016, a to aj v prípade, ak by neprišlo k požadovanej zmene stanov SZĽH.

(Tučným je časť, ktorá v návrhu zväzu nie je)

Hráči tvrdia, že sa takto zbavuje zodpovednosti a hádže ju na kluby, ktoré by ho najskôr mali odvolať. Podľa Handzuša aj „zavádza verejnosť,“ keď tvrdí, že hráči chcú, aby odstúpil už predtým. „Nám stačí, ak odstúpi v deň kongresu,“ dodal. Potom by k voľbám muselo prísť. „Odmieta to sám garantovať, a tým ukazuje, že nové voľby nechce,“ dodal Handzuš.

„My nemáme prečo odstúpiť, boli sme zvolení demokraticky, nič sme nespáchali. Kongres bude riešiť naše odvolanie, predtým neodstúpime,“ povedal Igor Nemeček pre Denník N.

„Na mimoriadnom kongrese nás delegáti potvrdia alebo odvolajú,“ hovorí Nemeček. „Je na nich, ako sa rozhodnú. Ak nás potvrdia, to sú vlastne akoby voľby. Ak nás nepotvrdia, tak budú nové voľby,“ dodal.

Obvolávali hráčov

Handzuš hovorí, že v čase vyjednávania zväz obvolával nespokojných hráčov a snažil sa ich zlomiť, aby skončili s bojkotom. Považuje to za nátlak, ktorý mal zmeniť ich názory.

Telefonoval generálny manažér Róbert Švehla, ktorého úlohou je rokovať s hráčmi. Podľa Handzuša je to však „ďalšia ukážka, ako rokovali“.

Podľa Nemečka je to úplne normálne. „Pán Švehla musí volať s hráčmi ohľadom reprezentácie. My nemôžeme zverejniť nomináciu a čakať, či prídu. Normálne volá hráčom, ktorých má vytypovaných na nemecký pohár (odohrá sa 6. – 8. 11., pozn. red.). Buď to prijmú, alebo neprijmú. Na toto má nárok,“ dodal.

Kto bojkotuje reprezentáciu

Až na dve výnimky sú medzi bojkotujúcimi všetci hráči, ktorí hrali za Slovensko na olympiáde v Soči. Nie reprezentácii hovorí aj desať našich najlepších brankárov.

Brankári: Peter Budaj, Ján Laco, Branislav Konrád, Jaroslav Halák, Jaroslav Janus, Július Hudáček, Rastislav Staňa, Peter Hamerlík, Ján Lašák, Marek Čilliak

Obrancovia: Zdeno Chára, Andrej Sekera, Ľubomír Višňovský, Martin Marinčin, Andrej Meszároš, Dominik Graňák, Ivan Baranka, Juraj Mikuš, Karol Sloboda, Michal Sersen, Peter Podhradský, René Vydarený, Tomáš Starosta, Radoslav Suchý

Útočníci: Marián Hossa, Michal Handzuš, Tomáš Tatar, Ladislav Nagy, Marek Viedenský, Branko Radivojevič, Tomáš Surový, Jozef Stümpel, Libor Hudáček, Marek Hrivík, Marián Gáborík, Marcel Hossa, Mário Bližňák, Martin Cibák, Milan Bartovič, Peter Ölvecký, Richard Pánik, Štefan Ružička, Tomáš Jurčo, Tomáš Kopecký, Tomáš Marcinko, Ľuboš Bartečko, Marek Zagrapan, Richard Zedník, Tomáš Záborský, Roman Kukumberg, Martin Bartek, Lukáš Cingeľ

 

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie