Denník N

Kto je s kým a proti komu v Bratislave? Je v tom chaos

Ivo Nesrovnal pri preberaní moci od Milana Ftáčnika. Svojho predchodcu kritizoval za politické nominácie, ktorých súčasťou bol aj jeho vtedajší klub. Teraz sa na rozdelení vplyvu v podnikoch dohodol so stranami Nesrovnal. Rozdiel je, že šéfov vybrali v konkurzoch. Tie však spochybnila Transparency International. Foto – TASR
Ivo Nesrovnal pri preberaní moci od Milana Ftáčnika. Svojho predchodcu kritizoval za politické nominácie, ktorých súčasťou bol aj jeho vtedajší klub. Teraz sa na rozdelení vplyvu v podnikoch dohodol so stranami Nesrovnal. Rozdiel je, že šéfov vybrali v konkurzoch. Tie však spochybnila Transparency International. Foto – TASR

Bratislavskí mestskí poslanci sa nehlásia k svojim politickým stranám, majú názvy, ktoré mätú, a neustále menia kabáty. Kto má v Bratislave väčšinu?

Ak sa chce Bratislavčan aspoň trochu vyznať v miestnej politike, musí zabudnúť na jednoduchú parlamentnú rovnicu Smer a tí z pravice. Keď ide o dôležité témy, miestni poslanci z opačných táborov ukázali, že sa vedia dohodnúť.

Najnovšie to ukázal spor o politické nominácie do mestských podnikov, ktoré kritizovala aj Transparency International Slovensko. Už rozbité a neprehľadné politické kluby sa na tejto téme opäť štiepili a hádali, až vznikla nová politická mapa Bratislavy. Ešte neprehľadnejšia ako predtým.

Ľudia zo Smeru hlasovali rovnako ako tí zo Skoku a väčšiny pravicových strán. Vznikla tak nová koalícia, ktorá bude odteraz držať primátora Iva Nesrovnala? Bude mať primátor v zastupiteľstve väčšinu alebo bude na poslancov narážať podobne ako jeho predchodca Milan Ftáčnik?

Tento text je pokusom o vysvetlenie toho, kto ku komu patrí v bratislavskej politike. Ukážeme to na hlasovaní o mestských podnikoch.

Príslušnosť k strane je tajomstvom

Bratislavskí poslanci si už za menom nepíšu svoje strany a ukryli sa do klubov, ktoré až na Most-Híd stranícku príslušnosť taja.

V zastupiteľstve však majú niektorí prehľad, kto sa k akej strane hlási. Predseda malej strany OKS Ondrej Dostál, ktorý je aj členom najväčšieho – Bratislavského klubu, hovorí, že doteraz boli primátorovi blízke tri kluby so zastúpením Siete, SDKÚ a Mosta-Híd, väčšinou s inými názvami. Teraz sa k nim podľa Dostála pridal aj klub Smeru, ktorý sa však volá Klub pre Bratislavu, a klub Bratislava inak s prepojením na Skok Juraja Miškova, ktorý podľa Dostála so Smerom úzko spolupracuje.

Rozhodnutie vnímam nielen ako jednorazovú vec na určenie predstavenstiev, ale aj ako zárodok trvalejšieho rozloženia síl v zastupiteľstve, vraví Dostál.

Poslanci z rôznych strán sa po voľbách spojili do viacerých klubov s veľmi podobnými názvami. Dva kluby sa v názve hlásia k pravici, iné sú bratislavské alebo proste klubmi. Do zastupiteľstva sa tentoraz navyše dostalo viac nezávislých poslancov, ktorí nechcú byť označkovaní stranou. Spojili sa však so straníkmi.

Smer je Klub pre Bratislavu

Za spomínaným Klubom pre Bratislavu sú naozaj ľudia zo Smeru. Pribúdajú k nim viacerí lokálni politici, ktorí si za menom píšu nezávislý, no majú politickú minulosť.

Klub pre Bratislavu: 10 členov (najmä z ľudí Smeru)
  • Borguľa Martin (predseda) – Smer
  • Bajan Vladimír – nezávislý
  • Černá Marta – Nezávislé fórum
  • Drozd Slavomír – Smer
  • Farkašovská Ľudmila – Smer, predtým Slobodné fórum – Robíme to pre deti
  • Hanulík Peter – Smer
  • Hanulíková Iveta – Smer
  • Kuruc Martin – nezávislý, v minulosti SDKÚ, neskôr OK
  • Olekšák Radoslav – kandidát Smeru, SNS, SZS
  • Weinštuk Roman – nezávislý

Klub pre Bratislavu od volieb rastie, pribúdajú mu členovia. Od začiatku ho vedie Martin Borguľa zo Smeru. Ide o jeden z klubov, ktorý celý hlasoval za nové vedenie bratislavských mestských podnikov. Aj členovia tohto klubu boli v komisiách, ktoré vyberali víťazov, a boli tak pri rokovaniach o tom, kto má stáť na čele podnikov.

Nevytvorila sa žiadna koalícia, hovorí o hlasovaní a pomeroch v Bratislave predseda Klubu pre Bratislavu Martin Borguľa (Smer). Určite to neznamená, že teraz budeme donekonečna podporovať všetko, čo predloží primátor. Uvidíme materiál a dohodneme sa v klube, vraví.

V predchádzajúcom volebnom období boli v mestskom klube Smeru aj Robert Kaliňák a Dušan Čaplovič, z lokálnej politiky sa stiahli, keď sa strana vrátila v roku 2012 do vlády. Smer tak v Bratislave zastupujú už len lokálni politici.

V otázke mestských podnikov sa teraz Smer spojil s pravicou, s ktorou aj na lokálnej úrovni často bojoval. Zo všetkých 45 poslancov hlasovalo za nových šéfov podnikov 27 poslancov. Klub pre Bratislavu je najväčší z tých, ktorí sa pridali do pomyselnej koalície.

Takto hlasovali mestskí poslanci o rozdelení mestských podnikov

Repro foto - bratislava.sk

Pravica: Zo strany do strany, z klubu do klubu

V ostatných kluboch sú pomery chaotické. Nehlasujú spoločne a ich členovia navzájom migrovali. Sú v nich ľudia spojení s SDKÚ, Mostom-Híd, so Sieťou a Skokom.

Veľkú skupinu poslancov mala po voľbách koalícia Sieť, SaS, Most-Híd, SDKÚ. Hneď po voľbách z nej vznikli kluby Most-Híd a Pravicový klub. Tu sa situácia ešte viac zamotáva. Pravicový klub sa po neúspešnom hlasovaní o rozpočte rozštiepil a odídenci založili klub Praví poslanci.

Pravicový klub: 7 členov 
  • Uhler Jozef (predseda) – z SDKÚ prestúpil do Siete, odkiaľ ho minulý týždeň vylúčili
  • Bulla Pavol – kandidát Siete, SaS, Mosta-Híd, SDKÚ, nezávislý
  • Jenčík Radovan – bol v Sieti, vylúčili ho
  • Korček Tomáš – nezávislý
  • Kríž Oliver – kandidát Siete, SaS, Mosta-Híd, SDKÚ
  • Mrva Ján – Sieť, predtým v SDKÚ
  • Štasselová Lucia – kandidátka Siete, SaS, Mosta-Híd, SDKÚ, nezávislá

Pravicový klub síce nenesie meno konkrétnych strán, no neoficiálne spadá pod Sieť. Okrem nezávislého Jána Mrvu a Lucie Štasselovej hlasovali ďalší piati poslanci za výmenu v mestských podnikoch, hoci Sieť vyzvala, aby ich členovia návrh nepodporili. Priamo v Sieti boli len Jozef Uhler a Radovan Jenčík, tých po hlasovaní na návrh predsedu Rada Procházku zo Siete vylúčili.

Uhler rozhodnutie neľutuje, klub podľa neho teraz žiadne zmeny nečakajú. Už pri vstupe do Siete som avizoval, že pri hlasovaniach budem neovplyvniteľný, a som hrdý na to, že som hlasoval slobodne. Priznáva, že v minulom volebnom období bol s klubmi väčší poriadok, keď ešte niesli názvy strán. Uhler bol v minulom volebnom období v SDKÚ, predsedom klubu bol vtedy Nesrovnal, po ktorom vedenie klubu prevzal práve Uhler.

Chaos v kluboch uznáva aj poslankyňa Pravicového klubu Lucia Štasselová. Je to veľmi atomizované, nielen na počet klubov, ale aj v nich. Vytvorila som si pozíciu, vedia, že nemôžu môj hlas ponúkať. Vždy hlasujem podľa toho, čo si myslím, že je najlepšie, hovorí Štasselová. Pri hlasovaní chcela podporiť zmeny vo veľkých podnikoch, no v menších príspevkových organizáciách už nie. Keďže poslanci hlasovali o všetkom naraz, zdržala sa.

Nedá sa tomu rozumieť, koalícia Smeru a pravých strán je taká absurdná aj s tou minulosťou, vraví Štasselová.

Zrejme najviac presunov sa udialo v klube Praví poslanci. Najskôr odišli z Pravicového klubu a potom si ešte vymenili poslancov s Mostom-Híd.

Praví poslanci: 6 členov

  • Černý Milan (predseda) – SDKÚ
  • Ferenčáková Gabriela – odišla z klubu strany Most-Híd, kandidátka Siete, SaS, Mosta-Híd, SDKÚ
  • Jambor Milan – pôvodne SDKÚ, kandidát Siete, SaS, Mosta-Híd, SDKÚ, najskôr v koalícii SDKÚ, Siete a nezávislých
  • Jégh Izabella – odišla z klubu strany Most-Híd, kandidátka Siete, SaS, Mosta-Híd, SDKÚ
  • Káčer Juraj – SDKÚ
  • Zaťovičová Zdenka – EDS, predtým za SDKÚ

Odídených Pravých poslancov prevzal Milan Černý z SDKÚ, v klube má napríklad aj Juraja Káčera z najnovších bilbordov SDKÚ.

Negeneralizoval by som to, že vznikla koalícia, hovorí Černý o vývoji po kľúčovom hlasovaní. Spolupracujeme s poslancami a ich názormi, nie s politickými doktrínami, vraví.

Až na dve poslankyne aj oni podporili Nesrovnalove predstavy o podnikoch mesta. Obe poslankyne, ktoré boli proti, prišli z klubu Mosta-Híd, ktorému potom hrozil zánik. Zachránil ho však Ján Buocik, ktorý zasa opačne prišiel z SDKÚ do Mosta-Híd.

Klub Mosta-Híd jediný vo svojom mene nesie názov strany.

Poslanecký klub strany Most-Híd

  • Žitný Rastislav (predseda) – Most-Híd
  • Buocik Ján – Most-Híd, predtým SDKÚ, na začiatku volebného obdobia bol v klube SDKÚ, Siete a nezávislých
  • Pilinský Peter – Strana zelených
  • Plšeková Iveta – Most-Híd

Je to nefér voči voličom. Názvy sú mätúce a majú za cieľ zakryť, ako sa správajú poslanci, ktorí sú členovia strán alebo sa k nim hlásia, vraví viceprimátorka Iveta Plšeková (Most-Híd) z jediného straníckeho klubu v zastupiteľstve. Každý nominovaný za stranu alebo koalíciu by podľa nej mal niesť svoj názov počas celého obdobia. Ani v tomto klube pritom nie sú len čistokrvní členovia Mosta-Híd, prišli z iných strán.

Aj celý klub Mosta-Híd hlasoval za Nesrovnalove zmeny v podnikoch. Viceprimátorka Plšeková hovorí, že zmeny v podnikoch chceli a prezentovanie kandidátov sa im zdalo v poriadku. Upozorňovali sme však, že sa to nakoniec skončí politickou dohodou klubov. Poslanci sú zástupcovia strán a musí to byť na ich dohode. A tak to aj bolo. Jediný rušivý prvok bolo nahrávanie a podozrenia zo stretávania mimo procesu. To však neviete ustrážiť.

Z SaS do Skoku, Bratislava Inak

Za potvrdenie výsledkov konkurzov hlasoval aj klub Bratislava Inak. Jeho členovia boli kedysi v SaS, teraz sú dvaja zo štyroch v Skoku Juraja Miškova.

Klub má názov od združenia Bratislava Inak, s ktorým spolupracuje napríklad aj predchádzajúci bratislavský primátor Milan Ftáčnik či jeho poradca a odborník na cyklodopravu Michal Feik, ale aj Juraj Droba, ktorý sa znovu vrátil do SaS.

Bratislava Inak
  • Augustinič Katarína (predsedníčka) – bola v SaS, Lido, Nove, teraz je členkou Skoku
  • Greksa Marian – nezávislý, bol v SaS aj v Nove
  • Chren Martin – bol v SaS, Lido, Nove, teraz je členom Skoku
  • Svoreňová Soňa – nezávislá, bývalá členka Mladých sociálnych demokratov
  • Mikulec Richard – nezávislý, do klubu Bratislava Inak prešiel po odchode z Bratislavského klubu

Najväčší je klub okolo Budaja, zostal osamotený

Proti konkurzom sa ako klub postavil len najväčší Bratislavský klub okolo Jána Budaja. Aj ten sa však pred hlasovaním oslabil, odišli mu dvaja členovia. Kým sa niekam zaradia, zostáva klub okolo Budaja najväčším. Ako jediný však nemá zástupcov v mestských podnikoch.

Bratislavský klub: 12 členov, dvaja vystúpili vznikol z koalície KDH, OĽaNO, Nova, OKS, Zmena zdola-DÚS a iniciatíva Naša Bratislava
  • Budaj Ján (predseda) – Zmena zdola
  • Čahojová Dana – nezávislá, združenie Naša Bratislava
  • Dostál Ondrej – OKS
  • Grendel Gábor – Nova
  • Hochschoner Peter – Zmena zdola
  • Hrčka Ján – nezávislý
  • Kimerlingová Viera – KDH
  • Kolek Ignác – KDH
  • Pätoprstá Elena – Zmena zdola
  • Šimončičová Katarína – Zmena zdola
  • Tvrdá Jarmila – KDH
  • Vetrák Milan – OĽaNO

Vystúpili pred hlasovaním:
Kaliský Branislav – z klubu vystúpil, kandidát KDS, KDH, Novy, OKS, Obyčajných ľudí, SMK, Zmeny zdola
Mikulec Richard – z klubu vystúpil, nezávislý, prešiel do klubu Bratislava Inak

Najsilnejší Bratislavský klub vznikol združením ľudí, ktorí kandidovali v širokej koalícii KDH, OĽaNO, Zmena zdola, Nova, OKS, KDS a SMK. Kandidoval za nich aj Martin Chren, ktorý vystúpil z Novy ešte pred voľbami, no na kandidátke zostal s podporou koalície. Neskôr prešiel do Skoku a jeho klubu Bratislava inak.

Ešte pred hlasovaním o podnikoch zo 14-členného Bratislavského klubu vystúpili ďalší dvaja poslanci. Zmenu v podnikoch neodobrila celá štrnástka, ale na zablokovanie to nestačilo. Prehlasovali ich ostatné kluby.

Dostál hovorí, že pri riešení mestských podnikov chceli ich klub rozobrať. Jeho členmi sú aj Ján Hrčka a Dana Čahojová, ktorých oslovil primátorov poradca Roman Holeš s ponukou na podporu koalície výmenou za stoličky v OLO. Odkryla to uniknutá nahrávka.

Ešte pred hlasovaním ich poslanec Ignác Kolek (KDH) odstúpil z postu viceprimátora. Povedal, že aj on dostal od primátorovho poradcu  Holeša podobnú ponuku. Holeš na uniknutej nahrávke hovoril o potrebe zostaviť z poslancov funkčnú väčšinu.

Primátor po zverejnení nahrávky tvrdil, že jeho poradca na podobné rokovania nedostal mandát a nevedel o tom. Holeš vo funkcii jeho poradcu skončil, až kým sa prípad nevyšetrí, nahrávku má aj polícia.

Nesrovnal: Chceme čo najväčšiu podporu

„Chcem, aby pán primátor tak, ako sľuboval otvorenú samosprávu, aby bratislavskej kultúrnej verejnosti umožnil zoznámiť sa s kandidátmi. To by mohla byť pokojne kritika vyslovená na dnešného primátora Iva Nesrovnala.

V skutočnosti je to však Nesrovnalov citát, ktorý ešte v roku 2011 podľa denníka SME kritizoval vtedajšieho primátora Milana Ftáčnika (s podporou Smeru) za konkurzy do mestských podnikov. Nesrovnalovi vtedy ako šéfovi najsilnejšieho klubu SDKÚ a Mosta-Híd prekážalo, že konkurzy napríklad do mestského pohrebníctva či bratislavského informačného strediska neboli verejné. Posty v predstavenstvách si rozdelili politické strany vrátane vtedajšej Nesrovnalovej SDKÚ.

To, čo vtedy vyčítal Nesrovnal ešte ako poslanec Ftáčnikovi, pritom tiež ako primátor zopakoval. Hoci do vedenia veľkých mestských podnikov spravil verejné konkurzy, v menších organizáciach mesta postupoval inak. Poslanci, ktorí boli v hlasovaní proti, kritizovali primátora za utajené výbery mimo pohľadu verejnosti.

A znamená teda aktuálne hlasovanie o šéfoch mestských podnikov vytvorenie novej koalície strán s primátorom?

„Každé rozhodnutie mestského zastupiteľstva by malo získať podporu naprieč politickým spektrom, odpovedá na to hovorkyňa primátora Nesrovnala Ivana Skokanová. „Mestských poslancov zvolili Bratislavčania na to, aby hájili ich záujmy. Primátor sa pri každom návrhu, ktorý má dosah na Bratislavčanov, snaží preto o čo najširšiu podporu mestského zastupiteľstva.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie