Denník N

Školský týždeň: So zvyšovaním platov učiteliek a učiteľov sa zatiaľ v rozpočte nepočíta

1. Bol zverejnený návrh rozpočtu na budúci rok, so zvyšovaním platov učiteliek a učiteľov sa zatiaľ nepočíta. 2. Od septembra platí povinná materská škola pre päťročné deti, s opatreniami na jej podporu meškáme. 3. Ministerstvo chce zakázať zriaďovanie malých škôl, nemusí to byť v záujme niektorých detí.

Školský týždeň pripravuje Centrum vzdelávacích analýz, podporiť ho môžete tu.

1. Bol zverejnený návrh rozpočtu na budúci rok, so zvyšovaním platov učiteliek a učiteľov sa zatiaľ nepočíta

Tento týždeň bol zverejnený návrh rozpočtu verejnej správy na budúci rok. Vláda o ňom bude rokovať vo štvrtok 14. októbra 2021.

verzie predloženej Hospodárskej a sociálnej rade SR vyplýva, že so zvyšovaním platov učiteliek a učiteľov sa v budúcom roku nepočíta. Na rok 2022 a ani na ďalšie roky nie je naplánované žiadne zvyšovanie mzdových výdavkov pre zamestnankyne a zamestnancov v školstve.

Ak rozpočet zostane v tejto podobe, bude to znamenať, že sa platy učiteliek a učiteľov nezvýšia dva roky po sebe. A to znamená, že v dôsledku inflácie by reálne platy pracovníčok a pracovníkov v školstve dokonca klesli a znížila by sa atraktivita učiteľského povolania oproti iným zamestnaniam.

V našom nedávnom texte sme upozornili, že ak by učiteľské platy zostali na súčasnej úrovni, v tomto roku by dosiahli len 114 percent priemernej mzdy v národnom hospodárstve. V minulom roku to bolo 120 percent.

Ak by učiteľské platy zostali na rovnakej úrovni aj v budúcom roku, dosahovali by už len 108 percent priemernej mzdy v národnom hospodárstve. To by bol návrat do roku 2015.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Školský týždeň

Každý štvrtok v spolupráci s expertmi z Centra vzdelávacích analýz prináša Školský týždeň najdôležitejšie informácie zo školstva, analýzy a návrhy, ako zmeniť vzdelávanie.

Školstvo

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie