Denník N

V pondelok prepnú prvé okresy do čiernej farby, reštaurácie či hotely sa zavrú aj pre očkovaných

Aktualizované 15.29. Od pondelka 18. októbra nebude žiadny okres v zelenej farbe, čiernych bude päť.

V pondelok 18. októbra sa zafarbí prvých päť okresov do najprísnejšej – čiernej farby covid automatu. V okresoch Čadca, Bardejov, Kysucké Nové Mesto, Stará Ľubovňa a Svidník začnú platiť výrazné obmedzenia aj pre ľudí zaočkovaných proti koronavírusu.

Pôvodne mali prísť prvé čierne okresy už minulý týždeň, regionálni hygienici však požiadali, aby sa k tomu ešte nepristúpilo.

Situácia sa za posledný týždeň ďalej zhoršovala. V utorok tento týždeň pribudlo 2 400 nových prípadov koronavírusu, čo bol rekord v rámci tretej vlny epidémie, o deň neskôr bolo 1900 pozitívnych PCR testov. Rýchlejšie sa zapĺňali aj nemocnice, momentálne je už hospitalizovaných 885 pacientov s potvrdeným covidom či s podozrením naň. Na porovnanie, na vrchole druhej vlny koncom februára bolo v nemocniciach okolo štyritisíc ľudí.

V stredu pribudlo 19 úmrtí, od začiatku septembra zomrelo na Slovensku vinou covidu už 243 ľudí.

Medzi okresmi sú v epidemiologickej situácii mimoriadne veľké regionálne rozdiely. Do nemocníc sa prijíma zhruba sto pacientov denne. Najbližšie týždne očakávajú analytici ministerstva rast prípadov.

Aká je prognóza ku koncu mesiaca

Ku koncu mesiaca očakávajú 2500 až 3500 pozitívnych v priemere denne. V nemocniciach

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie