Denník N

Michal Kiča: V národných parkoch sa bude môcť ťažiť, ale šetrnejšie a drevo zostane v regióne

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Reforma národných parkov podľa štátneho tajomníka urýchli zonácie, ktoré odbremenia ochranu prírody aj neštátnych vlastníkov. V národných parkoch sa má naďalej udržateľne ťažiť a časť dreva má ostať v regióne pre obyvateľov a miestnych spracovateľov.

Na októbrovej schôdzi Národnej rady budú poslanci rokovať o novele zákona o ochrane prírody a krajiny. Tá by mala zabezpečiť, že štátne pozemky v národných parkoch bude spravovať ochrana prírody. Návrh zákona podpísalo 18 poslancov koaličných strán vrátane predsedu parlamentu Borisa Kollára.

Kollár však v piatok oznámil, že sťahuje svoj súhlas s návrhom zákona a že ho Sme rodina v tejto podobe nepodporí. Kollár označil za dôvod, že v dotknutých územiach prídu o prácu lesníci a žiada, aby sa najskôr urobila zonácia území, až po nej prechod štátnych pozemkov.

Krátko pred zásadnou zmenou postoja Sme rodina poskytol rozhovor Denníku N štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča. Vyjadril sa aj k možnosti, že tak Boris Kollár urobí, pretože o odvolaní jeho súhlasu sa hovorilo v zákulisí už dlhšie.

V rozhovore sa dočítate:

  • či reforma môže spôsobiť výpadok miestnych daní,
  • či budú národné parky vyberať vstupné,
  • že rezort chce podporiť vlastníkov lúk, ktoré majú byť zaradené do európskej siete Natura 2000, aby na nich ďalej hospodárili,
  • že ani jeden neštátny vlastník neostal bez vyplatenia náhrady za obmedzenie hospodárenia.

V kuloároch sa hovorí, že Boris Kollár, ktorý je jeden z predkladateľov návrhu novely, si to s jeho podporou rozmyslel. Máte takú informáciu? 

Takúto informáciu nemám.

Ani ste nepostrehli nejaké váhanie zo strany Sme rodina?

Registrujeme signály, ktoré hnutie Sme rodina vysiela vo vzťahu k viacerým reformným plánom tejto vlády a vnímame ich ako výzvu na ďalší dialóg. No reforma národných parkov je súčasťou programového vyhlásenia vlády. Podotýkam, že je odpočtovateľnou reformou aj v Pláne obnovy a odolnosti SR. To znamená, že podobne ako reforma súdov či nemocníc sa musí vykonať na to, aby sme mohli z neho získať finančné prostriedky. Nepochybujem o tom, že aj Sme rodina si túto informáciu uvedomuje a bude ju brať na zreteľ pri svojom najbližšom rozhodovaní.

Napokon, pán predseda Národnej rady je jedným z predkladateľov návrhu zákona. My si podporu, ktorú vyslovil, vážime. Sme, samozrejme, pripravení zapracovať pripomienky, ktoré by mali politickí partneri, ak nepôjdu proti samotnej podstate návrhu zákona. Pán predseda sa verejne vyjadril, že o niektorých aspektoch chce ešte diskutovať s ministrom Budajom, ten je na dialóg kedykoľvek pripravený.

Aký je plán B, ak by návrh v parlamente neprešiel? Chcete zreformovať ochranu prírody iným spôsobom?

Bola by veľká škoda, ak by tento návrh zákona neprešiel. Poslanci by sa dostali do veľmi problematickej situácie,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lesy SR

Ochrana prírody

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie