Denník N

Nemohli ho chytiť pol hodiny, v minulosti sa mohol radikalizovať. Čo vieme o útočníkovi s lukom v Nórsku

Policajti vyšetrujú na mieste útoku v nórskom meste Kongsberg. Foto - tasr/ap
Policajti vyšetrujú na mieste útoku v nórskom meste Kongsberg. Foto – tasr/ap

Nórska polícia potvrdila, že Dán, ktorý zabil piatich ľudí, konvertoval na islam a v minulosti u neho boli obavy z radikalizácie. Či skutočne išlo o teroristický útok, však stále jasné nie je.

Nórsko je krajina, kde sú vraždy – z akéhokoľvek dôvodu – výnimočné. V roku 2020 tu násilne zabili 31 ľudí, v roku 2018 len 25. Väčšinou ide o ľudí, ktorí sa navzájom poznajú.

Tento rok koncom marca písali nórske médiá, že v tom čase nedošlo ešte k žiadnej vražde v krajine, na čo mali istý vplyv aj protipandemické opatrenia. Na podobne veľkom Slovensku zavraždili vlani 63 osôb.

Samozrejme, celosvetovo známa výnimka bol teroristický útok Andersa Breivika v júli 2011, keď zabil celkovo 77 ľudí – toľko, čo bežne zavraždia v krajine za tri roky.

Aj iná zbraň

O to výnimočnejšia bola udalosť, ktorá sa stala v stredu večer v malom meste Kongsberg. Mesto má asi 28-tisíc obyvateľov a nachádza sa 80 kilometrov od Osla. .

O 6.13 hod. večer dostala miesta polícia správu, že sa v centre mesta pohybuje muž so šípom a lukom. Útočiť zrejme začal v miestnom supermarkete Coop Extra. Išlo o 37-ročného občana Dánska.

Jedna svedkyňa vravela, že videla stáť na rohu muža, ktorý mal „na ramene tulec so šípmi a v ruke luk“.  „Potom som videla ľudí utekať o život. Jednou z nich bola žena, ktorá na rukách držala dieťa,“ povedala  pre TV2 žena s menom Hansine.

Hansine v tom čase práve fajčila na balkóne a následne sa chystala ísť práve do týchto potravín. „Ešteže som si zapálila, inak by som v tom čase bola uprostred cesty do obchodu. „Cigareta ma zachránila,“ dodala.

Neskôr polícia povedala, že útočník mal aj inú zbraň, no

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie