Denník N

Vysvetľujeme: V čom spočíva Lengvarského reforma a budú sa rušiť nemocnice?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Správu vybral a vysvetlil Tomáš Čorej

Kollár hrozí odchodom

Boris Kollár, predseda parlamentu a šéf hnutia Sme rodina, v týchto dňoch cestuje a navštevuje nemocnice z celého Slovenska. „O regiónoch nemôžeme rozhodovať z Bratislavy od stola,“ napísal na Facebooku.

Narážal tým na reformu nemocníc, ktorú sa snaží presadiť minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO). Kollár mu odkázal, že návrh nepodporí, aj keby to znamenalo koniec Sme rodina vo vláde. Tvrdí, že dôsledkom reformy niektoré nemocnice zaniknú.

Lengvarský vraví, že žiadna z nemocníc sa rušiť nebude. V tomto texte sa vraciame na začiatok a vysvetľujeme, ako je to naozaj. Čo je podstatou reformy nemocníc, z akých dôvodov ju bude mimoriadne ťažké presadiť a či môže prejsť aj bez Sme rodina.

O čo ide. Slovensko nezažilo rozsiahlu reformu zdravotníctva už sedemnásť rokov. Naposledy sa o ňu pokúšala bývalá ministerka Andrea Kalavská (nominantka Smeru), tá však nemala dostatočnú podporu koalície.

Reforma, s ktorou prichádza Vladimír Lengvarský, je postavená na rovnakých princípoch. Súčasná vláda však má špeciálnu motiváciu, prečo ju musí presadiť.

Pokiaľ neprijmeme reformu,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimír Lengvarský

Vysvetľujeme

Slovensko

Teraz najčítanejšie