Denník N

Udalosti, prešľapy a podcenené momenty týždňa 1: vyberajú Radičová, Štrasser, Korda a ďalší

Sedem osobností vyberá udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa. Výber bude vychádzať každý týždeň v piatok.

radIveta Radičová, bývalá premiérka

Udalosť týždňa:

Stretnutie Putin – Obama a jeho závery. Vojna zrušila štáty a hranice na Blízkom východe. Hlavný problém je fanatizmus radikálnych islamistických menšín, terorizmus Islamského štátu a terorizmus Asadovho režimu. Všetci zúčastnení v konflikte, Putin, Obama, rovnako Turecko, Irán a Saudská Arábia vedia, že iba vojenské operácie nebudú dostatočné na rekonštrukciu časti sveta, ktorá sa vlastne rozložila. Otázka je, ako sa dohodnú, nedohodnú dve koalície – západná (USA) a koalícia Asad, Rusko a Irán.

Prešľap týždňa:

Z domácej scény najmä kauzy vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni, ale aj precedens v súvislosti s emisiami – opäť raz sa skutok nestal. Takéto kauzy a podvody à la emisie naftových áut podkopávajú dôveru občanov, vytvárajú atmosféru nepokoja a oprávnenej nespokojnosti občanov.

Podcenená udalosť týždňa: 

Geostrategické dohody, ktoré boli uzavreté. Akú úlohu v nich zohráva Európa ponorená do kvázi riešení migračnej vlny a sporov o kvóty? Schopnosť EÚ riešiť migračnú vlnu má dve možné interpretácie: pozitívnu, že EÚ, aj keď neskoro, ale predsa je schopná prijať spoločné riešenia (uvoľnenie zdrojov, hotspoty, posilnenie Schengenu), a negatívnu, že EÚ robí iba outsourcing manažmentu krízy.

 

straJán Štrasser, spisovateľ

Udalosť týždňa:

Keby Peter Sagan dnes založil politickú stranu, v marci 2016 by zostavoval vládu. A čo? Nebola by horšia ako tá, čo bude.

Prešľap týždňa:

Po Divadle Štúdio tanca Bábkové divadlo na Rázcestí. Predseda BBSK Kotleba v priebehu dvoch mesiacov odrezal hlavu už druhému banskobystrickému divadelnému projektu. Tentoraz projektu Stop extrémizmu. Myslel som si, že v tomto čase trafené husi gágajú len na pekáči v Slovenskom Grobe.

Podcenená udalosť týždňa:

Pápež František nedávno navštívil Kubu. Má tam 40 percent rímskych katolíkov. Na Kubu sa chystá aj náš premiér. Koho tam má?

 

korEugen Korda, novinár, .týždeň

Udalosť týždňa:

Rusko opäť napína svoje svaly. Začalo letecké útoky v Sýrii. Ich bomby však nezabíjajú „odrezávačov hláv“, ale Asadových oponentov. Putinovi sa  – aspoň na nejaký čas – podarilo opäť oklamať verejnosť.  Čo je však horšie, pred svetom urobil z prezidenta Obamu pajáca.

Prešľap týždňa:

Ficov „potravinový balíček“ a jeho predvolebná hra na znižovanie DPH uráža mozog normálne rozmýšľajúceho človeka. Teraz len ide o zistenie, koľko ľudí mu na to naletí.

Podcenená udalosť týždňa:

Udalosti na Ukrajine. Dohoda o odsune zbraní je podpísaná. Teraz ide len o to, či ju aj budú dodržiavať.

 

muckFrantišek Múčka, šéfredaktor Postoj

Udalosť týždňa:

Putin rozhýbal Západ, aby začal reálne uvažovať, čo so Sýriou a celým ISIS. Putinove medzinárodné aktivity (Sýria, prejav v OSN), pomocou ktorých získava pozície stratené po intervencii na Ukrajine, sú zároveň najpodcenenejšou udalosťou posledného obdobia.

Prešľap týždňa:

Hoax z kancelárie ombudsmanky, podľa ktorého sa u nás s utečencami dorozumievame namiesto angličtiny posunkovou rečou. Máme tu dosť vecí, ktoré treba kritizovať, snaha kancelárie ombudsmanky zbierať takéto lacné body nie je hodná verejného činiteľa.

 

wienkZuzana Wienk, riaditeľka Aliancie fair-play

Udalosť týždňa:

Vybrala by som objav tečúcej vody na Marse, ale keď som videla, akú radosť u môjho priateľa spôsobilo víťazstvo Petra Sagana, tento jeho majstrovský titul sa tým stal až osobnou udalosťou týždňa. Uznania hodné je i to, že Sagan svoj úspech využil aj na komentovanie spoločenských problémov.

Podcenená udalosť týždňa:

Zvolenie Aleny Poláčkovej za sudkyňu Európskeho súdu pre ľudské práva. Táto sudkyňa sa ako vysoká funkcionárka roky mlčky prizerala na znásilňovanie súdnictva pod vedením Štefana Harabina, aby sa pred rokom otvorene podpísala pod jeho opätovnú kandidatúru na predsedu Najvyššieho súdu. To, že ju potom zastrešili vládni nominanti a Súdna rada ako kandidátku na jeden z najprestížnejších súdnych postov v Európe, prešlo v slovenskej spoločnosti bez odporu. Tento týždeň získala podporu Rady Európy a na deväť rokov i kľúčový post, keďže bude pri všetkých sťažnostiach na porušenie ľudských práv od Slovákov pripravovať pre ostatných sudcov podklady pre rozhodovanie. Naznačuje to absolútny nedostatok pozornosti a kapacít pre dôležité otázky súvisiace s právnym štátom a absenciu aktérov, ktorí by tieto udalosti strážili.

Citát týždňa

Igor Rattaj: „Ja nemám nijaký vzťah ani nijakú dohodu s SDKÚ, ani neručím SDKÚ“. Jeden z hlavných predstaviteľov dominantnej finančnej skupiny v regióne tvrdí, že si nevšimol svoj podpis na notársky overenej záložnej zmluve v prospech úveru, ktorý získala SDKÚ v Privatbanke. To, že nás Igor Rattaj považuje len za cingajúce peňaženky, sme už vedeli. Ale že nás považuje aj za totálnych idiotov, je nové priznanie. Takto by sa mohol verejne obhajovať nanajvýš tak nevzdelaný negramotný človek, na ktorého podvodne napísali telefón či firmu.

 

molnarNorbert Molnár, šéfredaktor Új Szó

Udalosť týždňa:

Sagan ako taký. A jeho slová o tom, že sa musíme zmeniť. Len dúfam, že som ich pochopil správne.

Prešľap týždňa:

Parlamentná rozprava o znížení DPH na určité potraviny. To, že poslanci rokujú hodiny tak, že vlastne ani nevedia o čom, ktorých potravín sa to týka, čo to vlastne znamená, je nový štýl prijímania zákonov.

Podcenená udalosť týždňa:

Už vyše dvesto utečencov je v Gabčíkove. A nič sa nestalo. Nikto nezbil nikoho. Nie sú roztržky. Hystéria okolo utečencov bola úplne zbytočná. A to sme vedeli od začiatku…

 

bebeBraňo Bezák, copywriter, hudobník

Udalosť týždňa:

Pre mňa je udalosťou týždňa niečo, čo sa nestalo. Tlmočník v utečeneckej ubytovni nikdy nezakričal vetu: „Put your hands on the stôl!“. Tá záplava koláží, nálepiek, tričiek a iných prejavov online kreativity bola napokon omnoho výživnejšou potravou pre internety ako samotná podstata udalosti.

Prešľap týždňa:

Za komunistov sa hovoril tento vtip: Po ulici kráča muž a hlasno nadáva: Ten idiot, sviňa, chrapúň…! Zrazu k nemu pristúpia dvaja tajní s tým, že je obvinený z urážky hlavy štátu. Ale ja som nikoho nemenoval, bráni sa muž. A čo si myslíte, že my nevieme, kto je sviňa a chrapúň, zareagujú tajní.

Na zrušenie dotácie pre Bábkové divadlo na Rázcestí reagoval riaditeľ Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Milan Uhrík takto: „Žiadosť o dotáciu vnímame ako provokáciu, pretože je zrejmé, koho by v daných predstaveniach označovali za extrémistov.“

Slovenská realita úspešne začína byť karikatúrou samej seba.

Podcenená udalosť týždňa:

Málokto si všimol, že vláda SR má poetickú dušu. Inšpirovaný návrhom na zníženie DPH na potraviny a bleskovou poéziou Tomáša Baldýnskeho som pripravil báseň nazvanú Potreby národa Slovenského:

Mäso z oviec

vrátane jahňaciny

Kozie mäso

Kuracie, kačacie, husacie alebo morčacie

mäso

pečienky, pľúcka, srdcia, krky

Domáce bravčové, králičie

mäso

Z domácich králikov

Sladkovodné ryby

aj živé

Rybie filé zo sladkovodných rýb

Bežné nízkotučné,

polotučné aj plnotučné

kravské a kozie

mlieko

Čerstvý chlieb, klasické maslo

z mlieka

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie