Denník N

Čína si úderom proti EÚ narobila problémy. Vrátilo sa jej to ako bumerang, vraví europoslanec zo sankčného zoznamu

Reinhard Bütikofer, nemecký europoslanec zo strany Zelených. Foto - Magdalena Slezáková, Deník N
Reinhard Bütikofer, nemecký europoslanec zo strany Zelených. Foto – Magdalena Slezáková, Deník N

Politika Angely Merkelovej sa neprispôsobila tomu, že čínsky režim sa zmenil: snažila sa prevŕtať drevo, no v skutočnosti vŕtala do ocele, vraví nemecký europoslanec Reinhard Bütikofer. 

Reinharda Bütikofera som prvýkrát stretla pred štyrmi rokmi. Bolo to na novinárskom obede, ktorý s ním organizovala Asociácia pre medzinárodné otázky (AMO). Urobil na mňa dojem, pretože o Číne a Európe hovoril veľmi priamočiaro.

Bütikofer už vtedy v Európskom parlamente riadil Delegáciu pre vzťahy s Čínou, ktorá v tom čase bola vnímaná hlavne ako „príležitosť“ a mnohé z problémov, ktoré dnes sú vo vzťahu s EÚ, ešte boli v úzadí.

Bütikofer napriek tomu mimo záznamu nehovoril len o príležitostiach, ale aj o úskaliach vzťahu s Čínou. Odvtedy sa pohľad na ňu zmenil a medzi EÚ a Pekingom to začalo škrípať. Nakoniec prišiel tohtoročný marec: sankcie EÚ v súvislosti s utláčaním Ujgurov v Sin-ťiangu, blesková odveta čínskeho vedenia a vzápätí zmrazenie investičnej dohody zo strany Európskeho parlamentu.

Medzi piatimi sankcionovanými europoslancami je aj Bütikofer. Hneď na prvom mieste.

Preto som tušila, že keď sa s ním znovu stretnem – tentoraz ako s hosťom konferencie Forum 2000 -, bude aspoň taký priamočiary ako naposledy. Nemýlila som sa.

Ste protičínsky predvoj, ktorý si nikdy nenechá ujsť príležitosť očierniť Čínu?

Citujete z článku Global Times, ktorý o mne vyšiel po oznámení čínskych sankcií, že? Global Times je ústredný orgán čínskych hypernacionalistov. Toto médium je extrémne takmer vo všetkom, čo robí. Opísali ma nesprávne. Čínsku kultúru obdivujem a čínske dejiny a rozvoj študujem vyše päťdesiat rokov; preto sa pokladám za priateľa Číňanov. To však neznamená, že som priateľ Komunistickej strany Číny.

Súčasné čínske vedenie je spiatočníckejšie ako ich predchodcovia. Pred zhruba desiatimi rokmi smeli ešte odvážni právnici obhajovať ľudí na súdoch, dnes sú títo právnici vo väzení. Pred desiatimi rokmi nebolo utláčanie Ujgurov také rozsiahle ako dnes. Pred desiatimi rokmi ešte ľudia v Hongkongu mali nádej, že sa možno raz naplní, čo im bolo sľúbené.

Politické prostredie sa zmenilo, vracia sa takmer totalitný systém a moc sa koncentruje do rúk jedného človeka. To nielen poškodzuje rozvoj Číny, ale zároveň to ohrozuje jej bezprostredných susedov a medzinárodné spoločenstvo.

Už prešlo viac ako šesť mesiacov, odkedy na vás čínska vláda uvalila sankcie. Cítite na sebe ich ťarchu?

Tie sankcie majú osobný, ale aj všeobecnejší rozmer. Ak sa na ne pozriete bližšie, zistíte, že zahŕňajú europoslancov naprieč všetkými štyrmi hlavnými frakciami. A že terčom je aj celý podvýbor pre ľudské práva.

Plynie z toho skôr dojem, ktorý zdieľa aj väčšina mojich kolegov: že sú to sankcie proti Európskemu parlamentu ako takému. Že Peking žiada, aby sa hralo podľa jeho jednostranných pravidiel.

Keď Čína uvalí sankcie na hlavného sprostredkovateľa rokovaní, pretože som uplatňoval svoje právo na slobodu slova, odkazuje nám tým: Buď budete hovoriť, čo vám dovolíme, alebo môžete na rokovania s nami zabudnúť.

Lenže niečo také je pre nás neprijateľné. A tak sa v europarlamente zdvihla vlna solidarity. Čínske vedenie podcenilo životaschopnosť nášho parlamentu, jeho hrdosť. Vrátilo sa mu to ako bumerang.

V prvých týždňoch a mesiacoch po vyhlásení sankcií sa mi stávalo, že keď som sa mal zúčastniť nejakého panelu, Číňania sa z neho stiahli. V posledných týždňoch sa to mení, už niekoľkokrát som bol v paneli s prominentnými čínskymi akademikmi alebo analytikmi. Takže trochu menia postoj. Asi si uvedomili, že urobili chybu.

Sankcie teda nezafungovali?

Nátlak nezafungoval. Naopak, Peking zničil jeden zo svojich hlavných politických cieľov, vlani finalizovanú investičnú dohodu s EÚ (anglicky Comprehensive agreement on Investment – CAI, pozn. red.). Ide o projekt, na ktorom mal osobný záujem Si Ťin-pching.

Európsky parlament sa sankciám čínskej strany nepodvolil, preto sme túto dohodu zastavili. Možno si v Pekingu uvedomili, že sa prerátali a podcenili úlohu demokratickej verejnosti, rolu nášho politického systému a demokratického parlamentu.

Pochopiteľne sa nijako nehrnú do toho, aby priznali, že skončili v slepej uličke. Len raz v živote sa mi stalo, že sa mi ospravedlnil niekto z ústredného výboru čínskej komunistickej strany.

Kedy to bolo?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Európska únia

Svet

Teraz najčítanejšie