Denník N

Narcistickí rodičia: ľudia, ktorí neznesú úspech či šťastie svojich vlastných detí

Ilustračné foto – Flickr.com/danjo paluska
Ilustračné foto – Flickr.com/danjo paluska

Dospelé deti narcistických rodičov sa vo svojich životoch často trápia.

Žila s mužom, ktorého otec bol narcis, a to im totálne rozložilo vzťah. Svojho exmanžela považuje 58-ročná Erika za jedného z najnešťastnejších ľudí, čo v živote stretla, a ľutuje, že mu nemohla pomôcť. „Vždy, keď to vyzeralo, že by sa od otca mohol oslobodiť, starý pán zaúradoval a my sme boli opäť v bode nula,“ vysvetľuje.

To, že má – v tom čase ešte len jej priateľ – s otcom zvláštny vzťah, si všimla hneď po prvých pár návštevách u nich doma. Spomína si, že budúci svokor nedovolil svojmu synovi nikdy ani dokončiť vetu; stále sa vychvaľoval, naparoval, bol evidentne dominantný, šviháckejšie oblečený ako on. „Jednoducho, všetkému rozumel, alebo si to teda myslel, všade bol, a kam prišiel, všetci z neho padali na zadok,“ hovorí Erika.

Vtedy jej to bolo trochu čudné, ale hlavne smiešne, lebo ako sama o sebe hovorí, je typ človeka, ktorý sa nedá len tak ľahko ohúriť, a už vôbec nie takým vystupovaním. Aj tak ju však vyrušovalo, že hoci mal jej priateľ okolo tridsať rokov, stále veľa vecí konzultoval s otcom. Ten mu, samozrejme, takmer na všetko, čo mal syn z vlastnej hlavy, povedal, že je to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie