Denník N

Ján Markoš: Je veľmi dôležité, aby sme sa vrátili k schopnosti len tak byť. Nerobiť nič, necestovať, trochu sa nudiť

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Napriek tomu, že pochádza z vedeckej rodiny a vedu uznáva, vo svojej novej knihe tvrdí, že existuje územie, na ktoré veda nemá právo.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Je šachovým veľmajstrom, no vo svojich knihách sa nevenuje len šachu, ale aj kritickému mysleniu, etickým dilemám či vzťahu medzi telom a mysľou. Svoju novinku nazval Bližšie k sebe.

Si autorom knihy Sila rozumu v bláznivej dobe, ktorá je bestsellerom knižnej edície Denníka N, predáva sa už veľmi dlho a vyšla v niekoľkých dotlačiach. Po nej ti vyšla kniha o etických dilemách, Medzi dobrom a zlom. O čom je najnovšia kniha Bližšie k sebe?

Ako aj sama vieš, nie je úplne jednoduché do dvoch viet zhrnúť o čom je. Preto skôr poviem, čo ma motivovalo na jej napísanie. Čiastočne to bola pandémia koronavírusu, kde sme videli, že ľudia majú k vede dvojznačný vzťah. Veda na jednej strane veľmi pomáha, na druhej strane často odmietame to, čo tvrdí. Tak som si povedal, že by bolo možno fajn spraviť v tomto nejakým spôsobom poriadok. Do akej miery počúvať vedu vo svojom živote? Do akej miery sa spoľahnúť na intuíciu? Kedy si dovoliť rozhodovať sa podľa seba? Ako odlíšiť ten ľudský svet od sveta médií, technológií a vedy? O tom je táto knižka.

Prekvapilo ma tvoje tvrdenie, že existuje územie, na ktoré veda nemá právo – to je jeden citát z tvojej knihy. Ktoré územie to je?

Môžem to ilustrovať na príklade: hneď prvá kapitola sa venuje telu a hovorí o tom, že telo má dve podoby. Jedna podoba je telo ako materiálne teleso, ako organizmus, do ktorého môžeš vpichnúť inzulín, ktoré môžeš odmerať, odvážiť a podobne. Na toto telo veda právo má, pretože to je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Knihy

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie