Denník N

Mali by sme zbúrať mýtus, že všetky matky sú schopné milovať, hovorí psychologička

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Psychoterapeutka Susan Forwardová opísala vo svojej knihe päť typov matiek, ktoré nedokážu milovať. Zároveň radí, ako sa dá vymaniť z nebezpečného rodinného vzorca a byť dobrým rodičom.

Keď mala Susan desať rokov, na rodinnej oslave hrala hosťom na klavíri. „Pamätám si, ako si ku mne prisadla moja matka, ale tak, že ma doslova vytlačila z lavičky. Povedala: Ježiši, ja to viem zahrať oveľa lepšie ako ty!“ spomína Susan Forwardová, americká psychoterapeutka a autorka viacerých úspešných kníh.

Hoci dnes má už vyše osemdesiat rokov, stále si pamätá, aká bola vtedy zahanbená a nahnevaná. „A pritom som sa musela tváriť, že sa nič nedeje,“ opisovala Forwardová v rozhlasovej šou Kathryn Zoxovej.

Podobné scénky sa v ich vzťahu s matkou opakovali celý jej život. „Moja matka bola ťažká narcistka s výrazným sklonom k súťaživosti. Vždy to bolo o tom, že je lepšia ako ja a že to všetkým dokáže. Neustále ma kritizovala, ponižovala a zhadzovala pred inými,“ spomínala Forwardová.

Matkina súťaživosť sa neskôr prejavovala aj v tom, že flirtovala so Susaninmi priateľmi. „Veľmi som sa za to hanbila. Musela som sa stále pretvarovať, nemohla som byť sama sebou.“ Matka tým podľa nej riešila vlastnú vlastnú nespokojnosť a frustráciu, lebo s jej otcom nebola nikdy šťastná.

Forwardová priznáva, že ju stálo množstvo času, práce na sebe a hodín psychoterapie, kým sa jej podarilo získať stratené sebavedomie a pocit sebahodnoty. „Nebolo vôbec ľahké prelomiť tabu a priznať si, že moja matka mi nedala lásku, že nebola dobrou matkou. Matka je pre nás posvätná, často počujeme: ‚Ako môžeš takto rozprávať o vlastnej mame?‘ Mnohí to preto ani nedokážu, nechcú si to priznať a radšej zo všetkého vinia sami seba. Hovoria si – keď môj vzťah s matkou nefunguje, musí to byť moja chyba,“ opisuje psychologička.

Jej vlastná skúsenosť, ale aj vyše tridsať rokov práce s klientmi a klientkami ju inšpirovali k napísaniu knihy Matky, ktoré nedokážu milovať: Uzdravujúci sprievodca pre dcéry (v origináli Mothers Who Can’t Love: A Healing Guide for Daughters).

Pri jej písaní vraj myslela na všetky deti, ktoré museli neustále počúvať, že za nič nestoja a nikdy nič poriadne nedosiahnu, ale tiež na dospelých, ktorí sa po každej návšteve svojich rodičov musia „dávať dokopy“. Mali by si ju podľa nej prečítať aj tí rodičia, ktorí si zvyknú vybíjať svoje komplexy na vlastnom dieťati.

Podľa Forwardovej by sme mali konečne zbúrať mýtus o materinskej láske a priznať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Knihy

Rodičovstvo

Vzťahy

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie