Denník N

Líder Starostov Vít Rakušan: Na Slovensku to vláda zmeny pokazila. Musíme byť úspešnejší

Predseda Starostov a nezávislých Vít Rakušan. Foto - Facebook Víta Rakušana
Predseda Starostov a nezávislých Vít Rakušan. Foto – Facebook Víta Rakušana

Vít Rakušan je líder hnutia STAN (Starostové a nezávislí). Vo voľbách do poslaneckej snemovne získal najviac preferenčných hlasov a so svojím hnutím sa stal skokanom volieb. Rakušan v rozhovore vysvetľuje, čo stálo za úspechom Starostov a prečo je Slovensko preňho odstrašujúci príklad.

V rozhovore sa dočítate aj:

  • v čom je jeho hnutie iné ako OĽaNO;
  • čo prekrúžkovalo Pirátov;
  • v čom sa s koalíciou Spolu zhodnú a v čom nie;
  • prečo nie je sociálny demokrat.

Niektorí politológovia vo vás vidia kandidáta na premiéra budúce volebné obdobie. Nevylučujete tú možnosť?

Záleží na tom, či bude vláda úspešná. Zo Slovenska máme skúsenosť, že vláda zmeny to pokazila. Pokiaľ by sa to tejto vláde nepodarilo a bola by to ďalšia vláda sklamania, ľudia začnú hľadať falošného mesiáša, ako to bolo v prípade Andreja Babiša. Už nezáleží na tom, ako dopadli voľby, ale ako bude vláda schopná pracovať s nádejou, ktorú do nej ľudia vložili.

Českému Deníku N ste povedali, že Slovensko je pre vás v tomto odstrašujúci príklad. STAN má s hnutím OĽaNO veľa spoločného – jeho členovia sú väčšinou lokálne osobnosti, ste ideologicky nevyhranení a takisto ste nečakali volebný úspech. V čom ste iní ako OĽaNO?

Fungujeme ako hnutie od roku 2004. Strana má svoju históriu a nie je to tak, že si niekto zmyslel, že založí politické hnutie. Rástli sme kvalitne odspodu. Najprv na komunálnej úrovni, potom na senátnej a až potom na vládnej.

Ľudia z OĽaNO boli svojím úspechom zaskočení a mali personálny problém pokryť ministerstvá. Pokiaľ o niečo nemáme núdzu, tak je to silný personál. Na každý rezort, ktorý nám môžu ponúknuť, vieme navrhnúť dvoch ľudí, ktorí by ho obstojne zvládli. Nehrozí nám, že budeme narýchlo hrabať nominantov do vlády.

Keď som ešte sledoval niektoré vyjadrenia členov OĽaNO, zdalo sa mi, že sme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie