Denník N

Volajú ho maršal Twito, europoslancov spojil so Sorosom. Slovinský premiér podráždil Brusel

Slovinský premiér Janez Janša. Jeho krajina momentálne predsedá Európskej rade. Foto - TASR/AP
Slovinský premiér Janez Janša. Jeho krajina momentálne predsedá Európskej rade. Foto – TASR/AP

Janez Janša je blízky spojenec Viktora Orbána. Kritizujú ho, že útočí na slobodu slova – verejnoprávnej tlačovej agentúre zastavil financovanie a je na pokraji bankrotu.

Slovinský premiér Janez Janša nie je v Európe taký známy ako Viktor Orbán či Jaroslaw Kaczyński, aj keď na mnohé témy má podobné názory. Tento týždeň však vystúpil z ich tieňa.

Mnohých v Európe šokoval jeho výrok, respektíve zdieľaný príspevok na Twitteri o europoslancoch.

Počas návštevy misie europoslancov na čele s europoslankyňou Sophie in ‘t Veldovou, ktorá mala skúmať v Slovinsku stav vlády zákony, slobody tlače a korupcie (rovnakú misiu mali nedávno aj na Slovensku), preposlal tweet, ktorý mnohých pobúril.

Bola na ňom infografika s nápisom: 13 z 226 známych Sorosových bábok v Európskom parlamente. V strede bola fotka maďarsko-amerického finančníka a filantropa Georgea Sorosa, ktorého prepojili si 13 europoslancami. Šípkou bola označená práve Sophie in ‘t Veld.

Táto grafika bola pritom stará. Nachádzali sa na nej niekoľkí politici, ktorí už nesedia v Európskom parlamente, rovnako aj bývalý holandský europoslanec Hans van Baalen, ktorý tento rok zomrel.

Janez Janša, ktorý často obviňuje politických súperov, že ich platí Soros, neskôr tweet vymazal.

Spustil však veľkú kritiku od mnohých europoslancov a iných európskych lídrov. Holandský premiér Mark Rutte to nazval „nechutným“.

„Odsudzujem to, ako sa to len odsúdiť dá. A rovnaký postoj som tlmočil aj slovinskému veľvyslancovi v Haagu,“ napísal na Twitteri Rutte, do ktorého strany patril aj zosnulý europoslanec.

Rázne bolo aj vyjadrenie predsedu Európskeho parlamentu Davida Sassoliho. „Urgentne vyzývame Janeza Janšu, aby prestal provokovať členov európskeho parlamentu,“ napísal.

Janez Janša sa však nedal. „Nuž, pán predseda Európskeho parlamentu, Slovinsko

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie