Denník N

Fehérváry hrá vo Washingtone v prvej obrane. Na farme už nemá čo dokazovať, vraví novinár

Martin Fehérváry v útočnej akcii počas prípravy. Foto - TASR/AP
Martin Fehérváry v útočnej akcii počas prípravy. Foto – TASR/AP

Dobrý deň,

počas týždňa sa rozbehol 105. ročník NHL, ktorá sa po pandémii vracia do normálu. Na štadióny sa vrátili fanúšikovia a liga plánuje odohrať sezónu v tradičnom formáte na 82 zápasov, k čomu by mala pomôcť výnimočne vysoká zaočkovanosť – v celej NHL sú len štyria nezaočkovaní hráči. Sezóna bude premiérovou pre nový 32. klub Seattle Kraken.

Na súpisky tímov pre otváracie stretnutia sa dostalo osem slovenských hokejistov: Christián Jaroš, Marián Studenič, Tomáš Tatar (všetci New Jersey), Erik Černák (Tampa), Andrej Sekera (Dallas), Martin Fehérváry (Washington), Jaroslav Halák (Vancouver) a Zdeno Chára (Islanders).

Najväčšiu šancu stať sa novým etablovaným slovenským hráčom v NHL má zrejme obranca Martin Fehérváry, o ktorom je náš prvý tohtosezónny sumárny newsletter. „V AHL už nemá čo dokazovať a je len malá šanca, že ho tam Washington pošle na základe výkonnosti,“ hovorí pre Denník N reportér NBC Sports Washington John Joseph Regan.

„Môže sa však stať, že sa v AHL v určitom bode sezóny nakoniec ocitne, keďže to nemusí mať úplne pod kontrolou,“ dodáva Regan. O Fehérvárym sme hovorili aj s kondičným trénerom Milanom Bališom, ktorý sa v lete podieľal na jeho príprave na suchu: „Začali sme s ním spolupracovať, keď mal 14 rokov a už vtedy bol mentálne trochu inde ako rovesníci.“

Týždeň v NHL vám prinášame každý víkend počas sezóny a posielame ho aj e-mailom ako newsletter.


Fehérváry nielenže začal sezónu v prvom tíme, ale dokonca odohral prvý zápas proti Rangers v prvej obrane po boku kľúčového obrancu Washingtonu Johna Carlsona, v minulosti nominovaného na Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu NHL.

22-ročný Slovák vedľa Carlsona nastupoval už v prípravnom období, počas ktorého trénera Petra Lavioletta presvedčil, aby ho zaradil do otváracej zostavy. Fehérváry hral v príprave tak dobre, že Washington namiesto neho radšej poslal na farmu skúseného Čecha Michala Kempného.

„Capitals začínali tréningový kemp s jedným voľným miestom v obrane, ktoré mal získať buď Fehérváry, alebo Kempný. Fehérváry patrí k najväčším talentom tímu, ale Kempný bol zase dôležitým hráčom pri zisku Stanleyho pohára v roku 2018. V minulej sezóne však takmer nehral pre zranenie Achillovej šľachy. V príprave sa trápil, zatiaľ čo Fehérváry od začiatku vyzeral ako hráč pripravený na NHL. Nakoniec rozhodlo, že Fehérváry

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Týždeň v NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie