Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Facebook zaradil Jozefa Tisa na zoznam nebezpečných osôb

Dobrý deň, čítate MediaBrífing, týždenný newsletter o médiách a internete. Prihláste sa na odber a dostanete ho každý piatok do schránky. Dnes sa okrem iného dočítate:

  • Facebook má čiernu listinu 4000 nebezpečných osôb a organizácií, je na nej aj Jozef Tiso.
  • Bolo správne zverejniť fotky bezvládneho Miloša Zemana?
  • Ministerstvo kultúry ukázalo veľkú reformu médií, s jej prijatím sa ponáhľa.
Jozef Tiso v putách v októbri 1945. Foto – TASR

Facebook má čiernu listinu 4000 nebezpečných osôb a organizácií, je na nej aj Jozef Tiso

Ak chce sociálna sieť bojovať proti terorizmu a organizáciám podnecujúcim k násiliu, musí najprv vedieť, kto do tejto kategórie patrí. Aj preto si Facebook vytvoril zoznam nebezpečných subjektov a jednotlivcov z celého sveta.

Existencia tohto zoznamu nie je prekvapením, firma o ňom už v minulosti informovala. Jeho obsah však tajila. Tento týždeň ho novinári z amerického portálu Intercept zverejnili.

Obsahuje viac ako 4000 položiek. Sú na ňom teroristické skupiny, extrémistické organizácie, neonacistické kapely, kriminálnici, ale aj politici či zosnulé historické postavy.

Kto je na zozname:

Denník N zoznam preskúmal a zo Slovenska na ňom našiel len meno prezidenta Slovenského štátu Jozefa Tisa. Okrem toho sa na ňom ešte nachádza:

  • česká neonacistická kapela Conflict 88, v ktorej kedysi pôsobil aj Tomáš Ortel,
  • viacero maďarských neonacistických skupín či maďarský krajne pravicový web Kuruc.info,
  • tri poľské extrémistické organizácie, napríklad Národný radikálny tábor (Obóz Narodowo-Radykalny), ktorý si slovenská verejnosť všimla najmä v roku 2017, keď vo Varšave organizoval veľký extrémistický pochod, na ktorom vystúpil aj Milan Mazurek,
  • nacistické a rasistické weby Daily Stormer (USA), Altermedia (Nemecko), Democratie Participative (Francúzsko) a ďalšie,
  • teroristi Anders Breivik, Usáma bin Ládin či Ajman al-Zawáhirí,
  • historické postavy ako Adolf Hitler, Heinrich Himmler, Benito Mussolini, ale aj Ratko Mladić či Radovan Karadžić.
  • Stalin a Lenin na zozname nie sú.

Čo znamená, že je niekto na zozname:

Čiernu listinu vytvoril Facebook v roku 2012, keď bol americkými úradmi dotlačený k tomu, aby viac bojoval proti nenávistnému obsahu a terorizmu. Pôvodne obsahovala najmä mená teroristov, ktoré firma získala od americkej vlády. Postupne sa však zoznam rozširoval.

Facebook rozdeľuje jednotlivcov a organizácie na zozname do troch skupín:

1. úroveň: Patria sem teroristi, organizácie šíriace nenávisť a zločinecké organizácie. Na túto skupinu sa vzťahujú najprísnejšie pravidlá. Facebook zakazuje všetko, čo by tieto subjekty chválilo alebo podporovalo. Zakladatelia, vodcovia a prominentní členovia týchto organizácií nemôžu mať na Facebooku svoj účet. Do prvej úrovne Facebook zaraďuje aj nenávistné ideológie – nacizmus, nadradenosť bielej rasy, biely nacionalizmus a biely separatizmus. To je zrejme dôvod, prečo sa na zoznam dostal aj Jozef Tiso.

2. úroveň: Facebook sem zaraďuje neštátnych aktérov, ktorí páchajú násilie na štátnych alebo vojenských subjektoch, ale nezameriavajú sa na civilné obyvateľstvo. Patria sem teda napríklad niektorí ozbrojení povstalci. Používatelia ich môžu pochváliť za ich nenásilné činy, ale inak je ich podpora zakázaná.

3. úroveň: Sem patria organizácie, ktoré opakovane porušujú pravidlá Facebooku. Môže ísť o subjekty, ktoré sa ešte nezúčastnili na nejakom násilnom čine, ale „preukazujú zvýšený záujem“ zapojiť sa do násilia. Ide teda napríklad o militarizované spoločenské hnutia, konšpiračné siete vyvolávajúce násilie alebo jednotlivcov, ktorí boli na sieti zablokovaní za propagovanie nenávisti. O tejto skupine môžu ľudia na Facebooku slobodne diskutovať.

Kritika: Facebook čelí kritike, že značnú časť zoznamu tvoria moslimovia a islamistické organizácie. Hoci ide o globálnu sociálnu sieť, zakazuje najmä subjekty, ktoré sú nepriateľské alebo sú hrozbou pre USA. Firma vysvetľuje, že má zákonnú povinnosť niektoré subjekty odstraňovať, a tak musia byť na zozname všetci, ktorých Spojené štáty označia za teroristov.

Foto – TASR

Je zakázané zdieľať na Facebooku niečo o Tisovi?

Teoreticky nie. Portál Intercept zverejnil okrem zoznamu nebezpečných subjektov aj interný dokument Facebooku, ktorý pomáha moderátorom sociálnej siete rozhodnúť sa, ktoré príspevky majú byť odstránené a

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Facebook

Hoaxy a propaganda

Mediabriefing logoMediaBrífing

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie