Denník N

Z kontajnerov do súčasného interiéru: Ako sa československý retro nábytok dostal opäť na výslnie

Foto – Renové
Foto – Renové

Nábytok, ktorý si môžete pamätať zo socialistických obývačiek, je dnes opäť v kurze. Špecializované obchody ho repasujú, no dostať sa k niektorým kreslám či komodám je čoraz ťažšie.

Ešte pred pár rokmi ste na staré kreslá, komody či stolíky z 50. a 60. rokov minulého storočia mohli pomerne bežne naraziť pri kontajneroch. Dnes je to skôr výnimka.

Retro nábytok z polovice minulého storočia v pôvodnom stave ľudia predávajú za desiatky eur na rôznych trhoch a bazároch. V špecializovaných obchodoch, ktoré ho reštaurujú, je cena násobne vyššia.

Dôvodov, prečo je tento nábytok aj pre dnešných tridsiatnikov či štyridsiatnikov atraktívny, je niekoľko. Okrem nadčasového dizajnu a kvality materiálu ich k tomu často vedie snaha dať aj starým veciam nové využitie. V neposlednom rade sú rozhodujúce emócie.

„Ľuďom, ktorí k nám prichádzajú, sa často tento nábytok spája s detstvom a ich spomienkami. Vybavujú si napríklad konkrétnu lampu, pri ktorej sa učili, a chceli by ju mať doma,“ hovorí Anna Harvanová z firmy Renové, ktorá sa zameriava na renováciu československého nábytku z druhej polovice 20. storočia.

Ľuďom ukazujú, aký poklad majú doma

Na Slovensku boli Anna Harvanová spolu s kolegyňou Evou Hlavatou jednými z prvých, ktoré sa začali retro nábytku venovať. V úplných začiatkoch sa inšpirovali podobne orientovanými obchodmi z Českej republiky, kde ich bolo viacero. Časom vznikli ďalšie aj u nás.

„V Česku je všeobecne aj viac nábytku z 50. a 60. rokov, s ktorým pracujeme, čo je možno dôvod, prečo je tam aj viac podobných obchodov, u nás je ich podstatne menej,“ hovorí Harvanová.

Anna Harvanová (vpravo) a Eva Hlavatá. Foto – Andrea Jacenkova

Nábytku je podľa nej aj u nás ešte stále dosť, no ľudia si začínajú uvedomovať, že majú doma niečo hodnotné a mohli by to použiť vo vlastnom interiéri. Sú však aj veci, pri ktorých pociťujú, že už je ich menej a dopyt po nich rastie.

„Keď sa na sociálnych sieťach začali objavovať fotky interiérov s týmto nábytkom, ľudia začali vnímať, aké sú pekné a ako super ukážu aj v moderne zariadenom byte. Ľuďom aj takto ukazujeme, aký poklad majú doma,“ vysvetľuje Harvanová.

Ťažko sa zháňajú aj kreslá H-269 od Jindřicha Halabalu, známe ako „lyže“, ktoré patria k jeho najznámejším dizajnom, alebo svietidlá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Pekné veci

Reality

Bývanie a záhrada, Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie