Denník N

S dvomi deťmi v dvojizbovom byte: Tá jedna izba nám za to nestála (+ tipy od architektky)

Ilustračné foto – JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Jana so svojím manželom a s dvomi deťmi celý život strávila v dvojizbovom byte a nemenila by. Architektky sme sa opýtali, ako aj z malého priestoru vyťažiť čo najviac.

Jana a Aleš sa do dvojizbového bytu v bratislavskom Horskom parku nasťahovali krátko po svadbe v roku 1994. Mali šťastie, Jane pridelil byt podnik, kde pracovala ako sekretárka a kde spoznala aj svojho budúceho manžela.

„Bola to náhoda, prišiel za mnou kolega, že sa uvoľnil byt a mohol by byť môj. Keď som tam prišla, striaslo ma. Bol v príšernom stave, predtým tam žil starý pán, bol zafajčený, kúpeľňa bola hrozná,“ spomína. Hoci ho chcela odmietnuť, rodina ju presvedčila, aby ho vzala.

Podnik jej ho nakoniec vymaľoval a zaplatil aj kuchynskú linku, ktorú si sama vybrala, na vlastné náklady potom s mužom prerobili kúpeľňu. Po pár rokoch sa im podarilo byt odkúpiť, neskôr k nemu dokúpili garáž a žijú v ňom dodnes, teda takmer tridsať rokov. Väčšinu spoločného života v ňom strávili aj s dvomi dcérami, dnes už však staršia dcéra býva mimo domu.

Viac výhod ako nevýhod 

Keď sa Jana pozerá spätne, hovorí, že na živote v dvojizbovom byte by nič nemenila. Bývanie v ňom im prinieslo najmä veľa výhod, mnohé z nich v čase, keď sa do bytu sťahovali, ani nevnímala.

„Je v dobrej lokalite, má dve pomerne veľké izby (3,5 × 5,5 m), samostatnú menšiu kuchyňu, kúpeľňu oddelenú od WC, špajzu aj pivnicu,“ približuje. Spočiatku jej prekážalo, že je na prízemí. Pamätá si, ako sa v ňom bála,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Reality

Rodičovstvo

Bývanie a záhrada, Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie