Denník N

Sudca Hrubala: Uverili sme Andruskóovi, inak sa to stať nemohlo

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala predsedal senátu, ktorý sa zaoberal vraždou hurbanovského primátora Lászlóa Basternáka. Najvyšší súd tento týždeň potvrdil jeho odsudzujúci rozsudok.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Najvyšší súd v stredu potvrdil odsudzujúci verdikt pre Alenu Zsuzsovú, Romana Ostružlíka a Vladimíra Mosnára v kauze vraždy bývalého hurbanovského primátora Lászlóa Basternáka. Išlo o prípad senátu, ktorému ste predsedali, rozsudok ste vyhlásili 4. decembra 2020. Najvyšší súd rozhodol 13. októbra 2021, trvalo to zhruba desať mesiacov. Je to štandardná lehota?

V zásade platí všeobecné pravidlo, že súdy musia pracovať bez prieťahov. Súčasné obdobie však prináša problémy súvisiace s pretlakom vecí na náš aj na Najvyšší súd. Rozsudok síce bol vypracovaný v jednomesačnej lehote, ale pretože sa čakalo na doručenky, tak vec bola Najvyššiemu súdu predložená niekedy na jar. Pojednávanie trvalo orientačne 10 až 15 dní a prípad si určite vyžaduje štúdium. Je mi známe, že aj na Najvyššom súde chýbajú sudcovia, a desať mesiacov alebo reálne osem by som netragizoval. Je to tolerovateľné a vďaka za to, že to stihol aspoň v tejto lehote.

Je to tak, že teraz, keď už existuje korupcia aj na najvyšších miestach, máte naozaj veľa práce?

Penzum našej práce neurčujú nálady verejnej mienky alebo novinárov, ale počty obžalôb, návrhov na vzatie do väzby alebo návrhov na zásahy do súkromia a toto penzum sa za posledné dva roky zdvojnásobilo. To je hrubý, ale veľmi seriózny štatistický odhad. Som vďačný, že ministerstvo spravodlivosti reagovalo na naše požiadavky a že sme navýšili počet sudcov z 15 na 18, pevne verím, že už od budúceho roku. Súdna rada ich musí preložiť a pani prezidentka jedného aj menovať.

Lászlóa Basternáka zavraždili v roku 2010, bol kontrolórom mesta, poslancom župy a bývalým primátorom, ktorý sa chystal znovu kandidovať. Pamätáte si na to, keď sa to stalo?

Čítam noviny, televízor takmer vôbec nepozerám. Zdá sa mi, že som niečo zaregistroval, ale mňa aj akéhokoľvek iného sudcu začína prípad zaujímať až vo chvíli, keď dostane podnet na konanie.

Táto vražda nevzbudila až také emócie ako vražda Jána Kuciaka, hoci sa tam takisto ukázal politický motív a bol to citlivý prípad. Prečo? 

Poškodení Martina Kušnírová a Ján Kuciak boli mladí ľudia, Ján Kuciak novinár. Každá vražda novinára vzbudí v spoločnosti oprávnene rozruch. Ľudsky tomu rozumiem, že vražda dvoch mladých ľudí spôsobí v spoločnosti oveľa väčší rozruch ako vražda politika v mojom veku alebo aj trochu mladšieho, ale sú to skôr psychologické alebo sociologické dôvody, prečo to tak je.

Podľa rozsudku si vraždu Basternáka objednal jeho protikandidát v nadchádzajúcich voľbách Roman Ostružlík prostredníctvom Aleny Zsuzsovej. Tá na to najala Vladimíra Mosnára a ten, keď sa mu to nepodarilo, zadal to Štefanovi Kaluzovi, ktorý ju aj vykonal. Kaluza chytila polícia hneď na druhý deň, dostal 25 rokov. Ako ste napokon ustanovili konečný motív? Do úvahy pripadali aj spory v maďarských stranách alebo podozrenia z nekalej zákazky na kanalizáciu. 

Rozsudok má 46 strán a jeho podstatnú časť tvoria analýzy. Nechcem verejnosť zaťažovať čítaním analýz toho, ako sme stanovili motív, ale tí, ktorí rozsudok čítajú, musia pochopiť, že nie málo strán som venoval tomu, prečo považujem tento motív v konečnom dôsledku za jediný možný prichádzajúci do úvahy. Ide o vybavovanie si účtov a problémov medzi protikandidátmi v komunálnych voľbách. Áno, rysovali sa tam aj iné motívy, ktoré boli, zjednodušene povedané, nazvané ako politické, ale niet času na to, aby som čítal, prečo som ich eliminoval a prečo som povedal, že reťaz dôkazov tvorí ničím neprerušovanú niť vedúcu k uznaniu viny týchto troch ľudí. Zároveň senát v rozsudku konštatoval, že motív spočíva v odstránení politického protikandidáta.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Špecializovaný trestný súd

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie