Denník N

Športovci a očkovanie: Slovenská liga je lepšia ako Premier League, hviezda NBA radšej príde o 14 miliónov

Novak Djoković a Kylie Irving. Foto - TASR, koláž N
Novak Djoković a Kylie Irving. Foto – TASR, koláž N

„Nejde vždy o peniaze,“ povedal basketbalista Kyrie Irving, ktorý je pre svoje presvedčenie ochotný prísť o takmer štrnásť miliónov eur.

„Vždy robím to, čo je pre mňa najlepšie. Ak ma budú démonizovať a odsudzovať, musím to prijať,“ citoval ho denník Washington Post.

Ak sa Irving nedá zaočkovať, jeho tím Brooklyn Nets mu do konca sezóny nedovolí hrať ani trénovať. Vakcinácia je totiž v štáte New York, kde sa Brooklyn nachádza, povinná.

Vakcinácia v športe je veľkou témou nielen v zámorskom basketbale, ale aj v iných športoch. V tomto texte vysvetľujeme, o čo presne ide v Irvingovej kauze, ale píšeme aj o nízkej zaočkovanosti medzi futbalistami z Premier League či hviezdnymi tenistami. Viacerým vrátane Novaka Djokovića hrozí, že ich nepustia na Australian Open.

A ako sú na tom slovenské súťaže?

Chcú pomôcť celému Slovensku

Môže sa podobný scenár ako s Kyriem Irvingom zopakovať aj na Slovensku? Ako vysvetľuje Úrad verejného zdravotníctva SR, očkovanie proti covidu momentálne nie je povinné pre žiadnu skupinu obyvateľov Slovenska.

„ÚVZ SR tak nemá právomoc stanoviť očkovanie ako povinné pre športovcov a ani podmieňovať očkovaním výkon ich profesie,“ uviedla hovorkyňa úradu Daša Račková.

Na otázku, či od svojich hráčov vakcináciu vyžadovali a koľko majú v danej chvíli zaočkovaných hráčov, zareagovalo desať mužstiev z futbalovej Fortuna ligy a sedem z hokejovej Tipos extraligy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie