Denník N

V Portugalsku už takmer niet koho očkovať. Ani 85 percent však na kolektívnu imunitu nestačí

Portugalská ministerka zdravotníctva Marta Temidová. Foto - Washington Post/José Sarmento Matos
Portugalská ministerka zdravotníctva Marta Temidová. Foto – Washington Post/José Sarmento Matos

Píšu Chico Harlan a Mia Albertiová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Očkovacia kampaň v Portugalsku je vo svojej záverečnej fáze a prekonala aj tie najdivokejšie ciele. Takmer celý národ dôveruje vede. Očkovacími centrami práve prechádzajú posledné skupiny tínedžerov.

Približne 85 percent portugalskej populácie je plne zaočkovaných. Keď si odmyslíme maličký Gibraltár, je to najvyššia miera zaočkovanosti na svete.

„V skutočnosti už nemáme koho dospelého očkovať,“ hovorí Lurdes Costa e Silva, sestra z lisabonského očkovacieho centra, ktoré posledné týždne funguje už len v polovičnom režime.

Pandemické laboratórium

Tento úspech vytvoril z krajiny akési pandemické laboratórium – miesto, kde sa o inak hypotetických dohadoch môžeme presvedčiť na vlastnej koži. Ten najväčší sa týka toho, ako dokáže krajina zápasiť s vírusom, keď má najvyššie možné čísla zaočkovanosti.

Zdá sa, že prognózy sú sľubné – v Portugalsku každý indikátor klesá. Úmrtnosť predstavuje polovicu priemeru v Európskej únii a je deväťnásobne menšia než v USA.

Lisabon – mesto živej hudby a osláv, kde ranostaji ešte nachádzajú chodníky lepkavé od piva z predošlej noci – vďaka tomu triumfuje. Doprava je späť v normále a ľudia znovu pohodlne cestujú do práce. A najnovšou celebritou je – aj na obálkach časopisov – bývalý dôstojník ponorky, ktorý rozbiehal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie