Denník N

Dorazili ďalšie žaloby Penty, teraz za článok o tom, že podala žalobu na HN

Riaditeľ vydavateľstva N Press Lukáš Fila. Foto N - Tomáš Benedikovič
Riaditeľ vydavateľstva N Press Lukáš Fila. Foto N – Tomáš Benedikovič

Penta žaluje Denník N už v štyroch žalobách. V dvoch žiada uverejnenie opravy a v dvoch po päťtisíc eur.

Vydavateľ Denníka N, spoločnosť N Press dostala už štyri žaloby, ktoré na ňu podala finančná skupina Penta. Prvé dve sa týkajú komentárov o zdravotníctve a posledné dve článku o tom, ako Penta žaluje Hospodárske noviny.

Penta chce za článok povinné uverejnenie opravy v zmysle tlačového zákona a zároveň podala aj žalobu na ochranu osobnosti, kde žiada odškodné päťtisíc eur.

Kto bude servisovať vrtuľníky Black Hawk?

Penta zažalovala Hospodárske noviny pre dva komentáre, ktoré ju spojili s nákupom amerických vrtuľníkov Black Hawk pre slovenskú armádu. Kokpity pre Black Hawk dodáva Aero Vodochody, ktorú vlastní Penta, a HN napísali, že Aero sa môže podieľať aj na servise daných vrtuľníkov.

Keď o žalobe písal Denník N, tak informoval, že ministerstvo obrany stále nepovedalo, kto bude vrtuľníky servisovať, a nie je vylúčené, že to bude aj Penta. To sa nepáči Pente a žiada odškodné.

„Neexistuje ani len indícia, že by Penta mohla na takýchto službách participovať,“ tvrdí Penta v žalobe. „Spoločnosť Aero nemá a nikdy nemala uzatvorenú žiadnu zmluvu, z ktorej by vyplývalo, že by komplexné servisné práce mala vrtuľníkom Black Hawk poskytovať.“

Ako nevera

Penta ako príklad uvádza, že je to to isté, ako keby médiá špekulovali o akomkoľvek verejne známom manželovi, či by mohol byť svojej manželke neverný, hoci na to neexistuje žiadna indícia.

„Pokiaľ na promiskuitné správanie neexistuje žiadna indícia a muž – manžel na priamu otázku novinára odpovie, že svoju manželku nepodvádza a ani nikdy nepodvádzal, nie je predsa možné, aby novinár v tlači legitímne napísal, že nie je vylúčené, že by v budúcnosti mohol svoju manželku podvádzať,“ argumentuje Penta pred Okresným súdom Bratislava III.

Penta, tak ako pri iných žalobách, hovorí, že majú preventívny charakter. „Z okolností prípadu je zjavné, že generálna a špeciálna prevencia pred ďalším zasahovaním do práv na ochranu dobrej povesti je nevyhnutná,“ napísali jej právnici.

Médiá, biznis, politika

„Skupina Penta stále viac dokazuje, že nie je pripravená vlastniť médiá – s ohľadom na rozsah ich podnikateľských aktivít a kontaktov s politikmi im ide viac o zakrývanie pravdy než jej odhaľovanie,“ myslí si riaditeľ vydavateľstva N Press Lukáš Fila. „Zároveň používajú metódy, ktoré boli doposiaľ medzi vydavateľmi nevídané, čím deformujú mediálne prostredie.“

Fila hovorí, že žaloby Penty prístup redakcie k tejto finančnej skupine nijako neovplyvnia. „Naďalej k nej budeme pristupovať objektívne a budeme pozorne sledovať jej aktivity vo verejnom sektore.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie