Denník N

Čo si myslí o EÚ majster skladu z Vrútok či IT audítor zo Žiliny? Únia volá ľudí diskutovať o budúcnosti

Konferencia o budúcnosti Európy. Foto - EP
Konferencia o budúcnosti Európy. Foto – EP

Reportáž z diskusie bežných občanov, ktorá má byť odpoveďou na kritiku, že Európska únia je odtrhnutá od ľudí.

V sobotu ráno je v Európskom parlamente v Štrasburgu nezvyčajne ticho. Mohutná budova plná chodieb, dverí a výťahov pôsobí inak ako počas plenárnych zasadnutí, keď parlament obsadia poslanci, ich asistenti a novinári.

Dnes v nej tak rušno nebude, no napriek tomu, že je víkend, sa pomaly zapĺňa. Namiesto politikov a ich tímov prichádza dvesto obyčajných ľudí z celej Európy. Priviedol ich sem e-mail alebo telefonát, v ktorom ich oslovili, aby prišli do Štrasburgu diskutovať o tom, ako by mala vyzerať budúcnosť Európy.

Viacerí tomu najprv neverili, mysleli si, že ide o spam alebo žart, no keď im ponúkli konkrétne termíny a letenku do Štrasburgu, uvedomili si, že to tak nie je.

Jedným z nich je aj Vladimír Lako, 41-ročný majster skladu z Vrútok. „Keby mi niekto pred pol rokom povedal, že budem sedieť v pléne Európskeho parlamentu, tak by som si povedal, že sa zbláznil,“ rozpráva v kaviarni parlamentu, kde europoslanci raz mesačne hlasujú o európskej legislatíve.

Diskusia v Štrasburgu je aj pre neho len začiatkom. Nasledovať budú ďalšie dve kolá, po ktorých by občania mali priniesť konkrétne odporúčania pre predstaviteľov EÚ.

Taký je plán Konferencie o budúcnosti Európy. Realita môže byť iná, no to už nezávisí od Laka ani ďalších 800 ľudí, ktorí sa do konferencie zapojili počas štyroch panelov v Štrasburgu. Návrhy, ktoré priniesli, si budú musieť osvojiť európski politici.

Aké budú výsledky?

Ak by PR tím Európskeho parlamentu chcel prichystať chytľavý úvod poslednej schôdze konferencie, asi by to nedokázal vymyslieť lepšie. Po všeobecnom úvode príde rad na to, aby sa predstavili niektorí účastníci. Ako prvá dostane slovo Annie Hoëzová, 79-ročná Francúzka, ktorá sedí v prvom rade.

Keď zapne mikrofón, zlomí sa jej hlas. Vraj je veľmi dojatá z toho, že ju sem zavolali a že môže hovoriť o tom, ako si predstavuje budúcnosť EÚ.

Annie Hoëzová. Foto – EP

„Bola som dojatá, pretože som si povedala, že Európa takto získava inú podobu. Dovtedy bola abstraktná, no zrazu sa zhmotnila,“ vysvetľovala neskôr Hoëzová.

Krátko po nej sa potlesku dočká aj jej rovesník Piotr z poľskej Lodže, ktorý spomenie, že zažil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Svet

Teraz najčítanejšie