Denník N

Fico sa bratá s Dankom aj s odídencom od Kotlebu Šimkom, na proteste bez rúšok posielal odkazy prezidentke

Robert Fico na protivládnom proteste v Rimavskej Sobote. Foto – N
Robert Fico na protivládnom proteste v Rimavskej Sobote. Foto – N

Smer pošle v pondelok nové dve referendové otázky prezidentke. Predseda SNS Danko akciu v Rimavskej Sobote prezentoval ako spojenie proti Matovičovi, Sulíkovi a Kollárovi. Fico opakuje ponuky na spoločnú vládu s Pellegrinim.

Smer v pondelok pošle prezidentke Zuzane Čaputovej dve nové referendové otázky. Robert Fico to oznámil na nedeľnom protivládnom proteste v amfiteátri v Rimavskej Sobote a prezidentku vyzval, aby otázky už tentoraz neposielala na Ústavný súd, ale aby referendum rovno vyhlásila.

V júli Ústavný súd rozhodol, že referendum o predčasných voľbách podľa otázok opozície by nebolo v súlade s ústavou – po tom, ako dala otázky posúdiť prezidentka.

Bez rúšok a varovanie pred sociálnymi nepokojmi

Šéf Smeru označoval protest za „čapicový“ a čiapky si ľudia mali priniesť, aby ukázali vláde, ako ju budú hnať. Keď krátko po tretej popoludní vystúpil Fico, tlieskalo mu vyše tritisíc priaznivcov.

Napriek tomu, že okres je v červenej farbe, väčšina protestujúcich vrátane vedenia Smeru ignorovala rúška. Červená farba na covid automate znamená, že na hromadných podujatiach sú aj v exteriéroch rúška povinné.

Fico bol spokojný a v dobrej nálade. Z davu sa ozvalo „náš Róbert“. Niekdajší trojnásobný premiér mobilizoval a fungovalo mu to. Auditórium nereagovalo najagresívnejšie pri menách Matovič a Heger, ale najviac ich rozčuľovala prezidentka Zuzana Čaputová. „Všetkých pošleme do čerta,“ kričal Fico. Prezidentku označoval za „hovorkyňu americkej ambasády a vládnej koalície“.

Prišiel aj Robert Kaliňák. Foto – N

„Ak táto vláda nič neurobí, tak nás čaká na jar obrovský sociálny výbuch, agresivita, konflikty,“ varoval Fico pred nasledujúcimi mesiacmi. „Viete, čoho sa obávam? Že niekto stratí kontrolu sám nad sebou a urobí niečo také, ako sme videli pred pár dňami v Nórsku, alebo ako došlo k útoku na poslanca parlamentu vo Veľkej Británii. Ale za toto bude zodpovedná táto vláda. Takmer trinásťtisíc ľudí nechali zomrieť na covid,” povedal Fico, ktorý brojí proti očkovaniu.

Danko ohlasuje spájanie, Fico chce vládnuť iba s Hlasom

So Smerom prišiel na protest do Rimavskej Soboty aj predseda SNS Andrej Danko. Akciu prezentoval ako spoluprácu, ktorou „dokážeme poslať Sulíka, Matoviča a Kollára na smetisko dejín“.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie