Denník N

Konzervatívec bez vlastností

Sebastian Kurz. Foto – TASR/AP
Sebastian Kurz. Foto – TASR/AP

Kurz síce neuspel tak ako Orbán, ale bolo by predčasné usudzovať, že na západ od niekdajšej železnej opony si bude politický stred naďalej udržiavať svoju pozíciu.

Autor je profesor politológie na Princetonskej univerzite

Satirik Karl Kraus o svojom rodnom Rakúsku v roku 1899 poznamenal: „Keď dôjde k porušeniu ústavy, ľudia len zívajú.“ Ako veľmi boli Rakúšania rozrušení minulý týždeň, keď bol kancelár Sebastian Kurz obvinený z korupcie, nie je jasné. Ale obvinenia a úniky vulgárnych rozhovorov Kurza a jeho kolegov na verejnosť boli dostatočne závažné, aby podnietili jeho trochu nepravdepodobného koaličného partnera Zelených, aby zatlačili na jeho odchod.

Zázračný mladík

Kurzov pád je považovaný za udalosť, ktorá má dôsledky aj mimo Rakúska. Jeho prístup bol inzerovaný ako model pre stredopravé strany v celej Európe, najmä v Nemecku, kde sú kresťanskí demokrati po septembrovej dramatickej volebnej prehre v rozklade. „Kurzizmus“ bol však predovšetkým o štýle a taktike, nie o nových politických ideách alebo o udržateľnom spojenectve rôznych spoločenských síl. Horšie je, že Kurzov model je pre demokraciu úplne nebezpečný.

Kurz má síce iba 35 rokov, no vyznamenal sa tým, že už je druhýkrát bývalým kancelárom. Vždy bol najmladší a najrýchlejší. Ako nový minister zahraničných vecí mal 27 rokov, na post kancelára nastúpil ako 31-ročný. Rýchly bol aj pri zmene politických pozícií: pôvodne vystupoval liberálne, v otázkach imigračnej a utečeneckej politiky však nakoniec zastával nekompromisný postoj. V skutočnosti kopíroval a presadzoval postoje krajne pravicových slobodných (FPÖ). V roku 2017 vstúpil s FPÖ do koalície. Keď bola v Rakúsku v roku 2000 vytvorená podobná vláda, spustilo to poplach v celej Európe. Keď sa však už Maďarsko a Poľsko stali priekopníkmi autokratizácie členských štátov EÚ, vyvolalo vytvorenie prvej Kurzovej koalície iba zívnutie.

Strana pre jedného

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie