Denník N

Zastavia sprísnenie interrupcií kritické hlasy?

Anna Záborská. Foto – TASR
Anna Záborská. Foto – TASR

Väčšina slovenskej verejnosti dlhodobo zastáva názor, že súčasná úprava interrupcií je v poriadku, ale napriek tomu prichádzajú návrhy na jej sprísnenie.

Debata o právach žien rozhodovať o svojom zdraví vrátane rozhodovania o svojom tehotenstve, ktorú vyvolal návrh poslankyne Anny Záborskej sprísniť úpravu interrupcií, sa dostáva do ďalšieho štádia. Pribúdajú kritické hlasy o možných dôsledkoch jej prijatia.

„Len v posledných troch rokoch sme čelili 19 poslaneckým návrhom na obmedzenie prístupu žien k umelému prerušeniu tehotenstva,” konštatuje skupina mimovládnych organizácií v liste poslankyniam a poslancom parlamentu. List sa kriticky vyslovuje o povinnosti podrobovať sa dlhšej čakacej lehote pred vykonaním interrupcie, o obmedzovaní informácií o interrupciách a o súčasnom poskytovaní „zaujatých, medicínsky nepresných informácií“ vrátane informácií od organizácií usilujúcich sa obmedzovať reprodukčné práva žien, ako sú cirkvi a náboženské spoločnosti.

Lekár a právnik Peter Kováč poukázal na to, že prijatím úpravy sa gynekológovia ocitnú v právnej neistote a časť z nich úplne prestane robiť interrupcie, „lebo nebudú mať istotu, či by to niekto nemohol vyhlásiť za trestný čin“. Napokon 170 lekárov a sestier konštatuje, že navrhovaná úprava namiesto pomoci v skutočnosti ženám ich situáciu zhoršuje.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Interrupcie

Životy žien

Komentáre

Teraz najčítanejšie