Denník N

Kipchogeho maratón za dva roky zmenil svet behu. Olympijský limit zrazu namiesto 80 splnilo 530 bežcov

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

v utorok uplynuli dva roky od dňa, keď Keňan Eliud Kipchoge ako prvý človek na svete zabehol maratón pod dve hodiny.

Aj keď mu pomohli prostriedky, ktoré atletické pravidlá nepovoľujú, a výkon 1:59:40 h nemohol byť uznaný ako svetový rekord, išlo o moment, ktorý zásadne ovplyvnil celý bežecký priemysel.

Kipchogeho výkon podmienil zmenu atletických pravidiel, prinútil športových gigantov k technologickému pokroku a úroveň svetového maratónu výrazne narástla.

Jedným z dôvodov je nová „karbónová“ obuv, ktorá, ako potvrdili výskumy, skutočne bežcom poskytuje určitú výhodu. A hoci sa navonok zdá, že ostatní výrobcovia za dva roky dobehli firmu, ktorá odštartovala revolúciu, dáta ukazujú, že rozdiely medzi jednotlivými značkami sú naďalej výrazné.

Nezodpovedaná zostáva aj otázka, kedy dokáže človek zabehnúť maratón pod dve hodiny aj v regulárnych podmienkach. Vedci však na základe analýzy vypočítali rok a mesiac, keď by sa to malo podariť.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok. Posielame ho aj e-mailom, vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Ráno 12. októbra 2019 bolo vo Viedni chladné a sychravé. Pre bežného človeka nevľúdne, pre elitných bežcov dokonalé. Presne také, na aké v Rakúsku čakali už niekoľko dní.

V parku Prater sa zišla absolútna svetová špička. V 41-člennej zostave by ste našli majstrov sveta, svetových rekordérov, olympijských víťazov či atlétov, ktorí v tom čase ešte netušili, že o dva roky olympiádu vyhrajú.

Aj keď išlo o elitných atlétov, médiá ani verejnosť až tak nezaujímali. Vo Viedni boli len pomocníkmi pre hlavného hrdinu – Eliuda Kipchogeho, ktorý sa mal postarať o zápis do histórie.

Keňan pricestoval do Viedne už v utorok a spolu s tímom ľudí, ktorí projekt Ineos 1:59 pripravovali celé mesiace, čakali na vhodné počasie. Bezvetrie, 5 až 8 stupňov a vlhkosť pod 80 percent sa javili ako ideálne.

Rakúske hlavné mesto si vybrali vďaka časovému pásmu – rozdiel oproti Keni je jedna hodina. Zavážila tiež dokonale rovná trať chránená pred vetrom a vhodné klimatické podmienky.

Z mosta nad Dunajom vyrazil Kipchoge do parku o 8.15 a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Atletika

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie