Denník N

Fico porušil v Rimavskej Sobote na proteste bez rúšok pravidlá, Smeru hrozí pokuta 20-tisíc eur

Robert Fico na "čapicovom" proteste v Rimavskej Sobote. Foto – N
Robert Fico na „čapicovom“ proteste v Rimavskej Sobote. Foto – N

Polícia hodnotí protest ako zvládnutý a bez narušenia poriadku. Na mieste nedávala pokuty za porušenie pandemických opatrení, konanie o pokute necháva na hygienu. Policajný prezident pritom avizoval prísnejší postup.

Strana Smer na protivládnom proteste v Rimavskej Sobote podľa hygieny porušila pandemické opatrenia. Bude to riešiť úrad verejného zdravotníctva v správnom konaní a organizátor, teda Smer, môže dostať pokutu do výšky 20-tisíc eur.

V miestnom amfiteátri protestovalo proti vláde vyše tritisíc ľudí, v drvivej väčšine bez rúšok a bez rozstupov. Robert Fico po akcii oznamoval, že ich bolo dokonca „viac ako 4000“.

„Ide o správny delikt na úseku verejného zdravotníctva. RÚVZ v Rimavskej Sobote začne vo veci správne konanie,“ povedala Daša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR.

Ako to je s verejnými akciami

Smer pritom na akcii porušil pravidlá viacnásobne.

Okres Rimavská Sobota má červenú farbu a v takých okresoch sú na hromadných akciách povinné rúška aj v exteriéroch. Veľká väčšina účastníkov protestu – vrátane politikov Smeru na pódiu a aj Roberta Fica – rúška nemala.

Navyše organizátori sú povinní oznámiť, či je akcia iba pre očkovaných, či v režime OTP (očkovaní, testovaní a po prekonaní covidu) – a potom aj kontrolovať potvrdenia –, alebo je pre všetkých. Zároveň musia aj zbierať kontakty na účastníkov. V Rimavskej Sobote sa pri vstupe do amfiteátra ľudia zapisovali. Tí, ktorých priviezli autobusmi z celého Slovenska, sa zapisovali už pri prevoze.

Režim akcie pritom nebol jasný a ani na mieste nekontrolovali potvrdenia o očkovaní či testovaní.

Od režimu sa odvíja aj povolený počet účastníkov.

Smer zaplnil amfiteáter v Rimavskej Sobote. Foto – N

Predseda Smeru rozprával na pódiu aj pred protestom historku, že im úradníci vopred zakázali spievať a že on taký zákaz odmieta rešpektovať a s ľuďmi si zaspieva Na Kráľovej holi.

To, čo sa pokúsil podať ako absurdný príbeh, pritom mohlo pôsobiť v prospech Smeru. Pravidlá covid automatu pre hromadné podujatia v červených okresoch hovoria, že akcie v režime OTP môžu v exteriéri naplniť kapacitu priestorov na 25 percent a mať maximálne 150 účastníkov. Keď ide o kultúrnu akciu – napríklad aj so spevom –, sú pravidlá voľnejšie a kultúrny semafor umožňuje v exteriéri 50 percent kapacity, ale najviac 500 účastníkov. V prípade kategórie základ, teda pre všetkých bez kontroly potvrdení, umožňujú pravidlá len pár desiatok účastníkov.

Kapacita amfiteátra v Rimavskej Sobote je okolo päťtisíc ľudí, takže vyše tritisíc účastníkov protestu určite nie je štvrtina ani polovica kapacity.

Hygiena: Smer nezabezpečil zásadné opatrenia

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Rimavskej Sobote hovorí, že organizátor podujatia, teda strana Smer, nezabezpečila zásadné opatrenia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Robert Fico

    Smer

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie