Denník N

Bieloruský denník: Lukašenko navrhoval liečenie covidu-19 traktorom. Keď vláda otočila, už jej nikto neverí

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Lukašenko popieral koronavírus, teraz politickí väzni v bieloruských väzniciach masovo chorľavejú na koronavírus.

Napriek masívnym represiám a zatýkaniam začali po zmanipulovaných voľbách Bielorusky a Bielorusi protestovať každú nedeľu proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

Zdá sa, že celý svet sa smial tomu, ako v prvých mesiacoch pandémie Alexandr Lukašenko zaobchádzal s koronavírusom.

Vymýšľal stále novšie „ľudové“ spôsoby liečby: práca na poli, kúpeľ, traktor, vodka. Zo začiatku ho úplne popieral a nazýval „psychózou“.

Z týchto dôvodov Bielorusko nezaviedlo karanténu, úrady sa nesnažili vysvetliť občanom potrebu nosenia rúška a dodržiavania odstupu.

Neprispelo to k upokojeniu obyvateľstva: situácia bola už aj tak mimoriadna a nepochopiteľná. Ľahkovážny prístup vedenia krajiny sa, žiaľ, preniesol aj na spoločnosť.

Časom sa ukázalo, že tento prístup vlády je jednoducho barbarský – takto Lukašenko napríklad komentoval prvú smrť spôsobenú covidom-19 v Bielorusku:

„Včera som sa pýtal na posledné úmrtie. Povedali mi: „Ako sa tak dá žiť? 135 kg hmotnosti [zosnulého]! Srdce takmer nefunguje, toto bolí, tamto bolí, celá kopa chorôb. Vírus útočí na slabých.“

V dôsledku toho Bielorusi sami pomáhali zdravotníckemu systému krajiny v boji proti pandémii: zbierali peniaze a sami zabezpečovali ochranu pre lekárov, zabezpečovali pre nich aj obedy a nápoje. Súkromné spoločnosti sa samostatne rozhodli prejsť na dištančnú formu práce – napríklad viaceré IT spoločnosti sa do svojich kancelárií nevrátili doteraz.

Uprostred politickej krízy, protestov a desiatok tisíc zadržaných téma koronavírusu odišla do úzadia. Postupne sa však stáva čoraz hlasnejšou. Počet nakazených stúpa, podľa správ od lekárov z celej krajiny zdravotníctvo zlyháva.

Navyše sa k tomu pridáva skutočnosť, že úradníci stále predstierajú, že je všetko v poriadku, a to v kontexte nespočetných správ a svedectiev o katastrofálnej situácii.

Čo všetko spôsobilo oficiálne popieranie koronavírusu v krajine? Do polovice októbra bolo v Bielorusku kompletne zaočkovaných 17,4 % obyvateľov. Porovnajme to s ich susedmi v Európskej únii: Lotyšsko – 47,5 %, Litva – 58,6 %, Poľsko – 51,8 %.

V Bielorusku sú v súčasnosti dostupné dve vakcíny: Sputnik (neschválená WHO) z Ruska a Sinopharm (schválená WHO) z Číny. Úroveň dôvery v nich medzi Bielorusmi nie je obzvlášť vysoká. Okrem toho sa z času na čas vyskytnú aj problémy s dostupnosťou vakcín.

Dalo by sa povedať, že Bielorusi môžu chodiť do Európy, aby sa zaočkovali vakcínami od firiem Moderna, Pfizer, AstraZeneca a J&J, no hranice sú zatvorené. Na to, aby ste opustili Bielorusko, nestačí len ochota zaočkovať sa. Musíte preukázať, že cesta do zahraničia je nevyhnutná z dôvodu práce alebo štúdia alebo že existujú iné vážne dôvody na vycestovanie do zahraničia.

Ako sa využíva covid: pozorovatelia majú zákaz vstupu na voľby, balíky pre väzňov sa neprijímajú

Napriek popieraniu koronavírusu Lukašenkovi zástupcovia a priaznivci neváhali využiť situáciu s vírusom proti svojim oponentom.

Počas volieb napríklad zaviedli obmedzenie počtu pozorovateľov vo volebných miestnostiach – údajne preto, aby zabránili šíreniu covidu-19. V skutočnosti sa to robilo preto, aby za pozorovateľov dosadili svojich blízkych a zabránili tým zaznamenaniu falšovania.

Podobný príbeh sa stal aj po voľbách, keď sa tisíce ľudí ocitli vo väzniciach a celách predbežného zadržania. Väzenské úrady zaviedli obmedzenia na balíky: teraz je možné doniesť len najnutnejšie veci, prostriedky osobnej hygieny a potraviny iba jeden deň v týždni.

To spôsobuje veľa problémov nielen väzňom, ale aj ich príbuzným: ľudia jednoducho nestíhajú priniesť svojim blízkym teplé oblečenie. Veľa ľudí preto zostáva vo väzbe celé týždne bez náhradnej spodnej bielizne, mydla alebo zubnej pasty.

Nákaza vo väzniciach a smrť

Predstavitelia nelegitímnych orgánov začali v istom momente využívať koronavírus ďalším spôsobom: Medzinárodný výbor na vyšetrovanie mučenia v Bielorusku už vo svojej priebežnej správe za september až november minulého roka zaznamenal, že štátne orgány zámerne nerobia nič na ochranu zadržaných osôb pred infekciou covidu-19 a na izoláciu chorých.

Výsledkom je, že v celách predbežného zadržania ľudia masovo chorejú na koronavírus a po prepustení sa u mnohých z nich objavujú komplikácie. V trestaneckých kolóniách sa nevykonáva žiadna primeraná liečba.

V októbri sa objavila informácia, že zomrela Jelena Amelina, ktorá sa nakazila koronavírusom vo väznici Akrescina. V septembri bola na 15 dní zadržaná za zverejnenie materiálov z „extrémistického“ zdroja na sociálnej sieti.

V Bielorusku sa takýmito zdrojmi stala väčšina nezávislých médií.

Núdzové opatrenia v Bielorusku dnes

Situácia s koronavírusom v Bielorusku sa dramaticky zhoršuje.

Lekári hlásia oveľa vyšší počet chorých aj mŕtvych. V tejto súvislosti oficiálna vláda nepriamo uznala problém a zaviedla režim ochranných rúšok po celej krajine. Momentálne to však málo pomáha.

Nelegitímna vláda stále nemá dôveru a nebude ju mať, až kým neprebehnú nové prezidentské voľby. To znamená, že každý jej podnet, aj ten rozumný, sa stretáva so skepsou.

Bieloruské cestovné kancelárie začali ponúkať očkovacie zájazdy do iných krajín ponúkajúcich európske vakcíny. Výborná iniciatíva, ale zdá sa, že sa nedá v krátkom čase vyviezť niekoľko miliónov Bielorusov, a situácia sa zhoršuje.

Bielorusi sú opäť odkázaní sami na seba. Ak sa nepostaráme sami o seba, štát to určite neurobí.

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bielorusko a Lukašenko

Bieloruský denník

Svet

Teraz najčítanejšie