Denník N

Vyvinuli betón, ktorý pohlcuje vodu

Priepustný betón spoločnosti Tarmac. Foto – TARMAC
Priepustný betón spoločnosti Tarmac. Foto – TARMAC

Špeciálny typ porézneho betónu dokáže absorbovať až 4-tisíc litrov vody v prvých 60 sekundách a v priemere 600 litrov vody za minútu na štvorcový meter.

Keď v auguste roku 2007 zasiahli americký stredozápad hurikán Dean a tropická búrka Erim, spôsobili škodu v hodnote skoro 600 miliónov dolárov. Väčšinu z nej zapríčinila voda, ktorá sa valila po chodníkoch a vyvierala z kanalizačného systému, ktorý ju nestíhal pohltiť, píše Science Alert.

Existuje na tento problém nejaké riešenie? V britskej spoločnosti Tarmac si myslia, že áno. Vyvinuli špeciálny typ porézneho betónu, ktorý dokáže absorbovať až 4-tisíc litrov vody v prvých 60 sekundách a v priemere 600 litrov vody za minútu na štvorcový meter.

Na povrchu betónu je priepustná vrstva. Pozostáva z kamienkov, cez ktoré voda preteká. Pod ňou je ďalšia vrstva, ktorá vodu odvádza do kanalizačného systému.

Priepustný betón poznáme už 50 rokov, píše Science Alert, ale používal sa hlavne pod chodníkmi, kde pomáhal s odvádzaním vody. V spoločnosti Tarmac zistili, ako takýto betón upraviť tak, aby sa dal použiť aj ako horná vrstva.

Technológia však nie je zďaleka dokonalá. Ak by v betóne voda zamrzla, poškodila by ho. Najlepšie obstál betón v podmienkach, keď bola rýchlosť limitovaná na 50 km/h a doprava bola skôr mierna, informuje Tech Insider.

Naopak, výhodou materiálu je, že nezadržiava toľko tepla. Cez póry v betóne sa vyparuje voda a ochladzuje prostredie.

Betón sa momentálne predáva iba v Spojenom kráľovstve.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veda

Teraz najčítanejšie