Denník N

Reformu nemocníc pripravuje Oskar Dvořák: Rozdelenie zverejníme až po komunálnych voľbách

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Oskar Dvořák na ministerstve zdravotníctva vedie reformnú sekciu. To, či sa z plánu obnovy zaplatí stavba Rázsoch musí podľa neho rozhdnúť minister a vláda.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Pred týždňom predseda parlamentu Boris Kollár povedal, že Sme rodina nepodporí reformu nemocníc aj za cenu, že nebudú v koalícii. Šéf reformnej sekcie na ministerstve zdravotníctva Oskar Dvořák hovorí, že kritike nerozumie, lebo koaličná rada reformu schválila. Bez toho by na vládu nešli.

V rozhovore vysvetľuje:

  • ktoré nemocnice budú robiť pôrody a ktoré infarkt a kde vám ošetria zlomenú ruku,
  • či štát kúpi nemocnicu Bory od Penty alebo postaví Rázsochy,
  • prečo nereformujú sieť špecialistov,
  • z čoho pri reforme vychádzali.

Vláda schválila návrh reformy bez podpory strany Sme rodina, teraz pôjde zákon do parlamentu. Prejde reforma parlamentom?

Väčšia šanca je, že prejde, ako že neprejde. Motiváciou sú najmä európske peniaze, ktoré schváleniu výrazne pomôžu. Zároveň interne cítim, že priestor na reformnú prácu v tejto vláde stále ešte existuje.

Poslanec Tomáš Valášek (za PS) zverejnil fotografiu s vami, kde píše, že ako nezaradený poslanec podporí reformu potom, ako ste mu vysvetlili, ako to bude fungovať. Chodíte teraz za nezaradenými poslancami a zháňate hlasy?

Nevenujem sa politickej robote, to nechávam na politikov. Ale keď príde požiadavka na ministerstvo zdravotníctva o odborné vysvetlenie reformy, mojou prácou je dať politikom čo najlepšie podklady na rozhodnutie a zabezpečiť, aby reforma bola odborne čo najlepšie pripravená.

Ale za Tomášom Valáškom ste boli. 

Áno, ozval sa mi, či mu môžem podrobnejšie vysvetliť reformu, a následne z toho vzniklo aj podporné stanovisko.

Boli ste aj za inými poslancami a na kluboch?

Áno. Konzultácie k reforme prebiehajú už asi rok. Posledné týždne sú viditeľnejšie, ale boli sme vysvetľovať mnohým poslancom a aj na kluboch.

Minulý týždeň predseda Sme rodina Boris Kollár navštívil niekoľko nemocníc a povedal, že v takomto znení reformu nepodporia a môže to znamenať aj ich koniec v koalícii. Čakali ste takéto razantné vyjadrenie koaličného

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Reforma nemocníc

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie