Denník N

Anna, daj už pokoj, kričal dav ľudí pred parlamentom počas protestu proti sprísneniu interrupcií (fotogaléria)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Stovky ľudí dnes v piatich slovenských mestách, v Prahe a tiež v Brne protestovali proti návrhu zákona od Anny Záborskej (OĽaNO – Kresťanská únia), ktorým sa poslankyňa snaží sťažiť ženám prístup k interrupciám.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Dav v Bratislave skandoval heslá „Moje telo, moja voľba“ či „Držte svoje doktríny mimo mojej vagíny“. Pred parlamentom pridal aj heslo „Anna, daj už pokoj“. Návrh Anny Záborskej sa začiatkom októbra dostal do druhého čítania, hlasovalo zaň 75 poslancov a poslankýň Národnej rady.

Foto N – Tomáš Benedikovič

S príhovorom okrem organizátoriek vystúpili aj lekárky Petra Kovarovičová a Tatiana Speváková, ktoré iniciovali petíciu proti Záborskej návrhu medzi zdravotníkmi. Do pondelka ju podpísalo 220 odborníkov, medzi nimi aj hlavný odborník pre gynekológiu, prezident Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti a prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Lekárky spolu s organizátorkami protestu Nebudeme ticho návrh kritizujú najmä preto, lebo predlžuje čakaciu lehotu na interrupciu z dnešných 48 na 96 hodín a po novom by mala platiť aj pri interrupciách zo zdravotných dôvodov.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Nepáči sa im ani to, že poslankyňa navrhuje zakázať reklamu na interrupcie, čo podľa nich môže spôsobiť, že lekári a lekárky prestanú informácie o interrupciách uverejňovať úplne. Zrušenie vyhlášok, ktoré Záborská navrhuje, zasa znamená, že lekári nebudú vedieť, pri akých diagnózach môžu urobiť interrupciu do 24 týždňov tehotenstva, a preto ich niektorí prestanú robiť  úplne.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Na proteste bola aj poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS), ktorá Záborskej návrh dlhodobo kritizuje a v pondelok o ňom v parlamente zorganizovala aj odbornú diskusiu. Tvrdila, že na stretnutie pozvala aj Záborskú, no neprišla.

Foto N – Tomáš Benedikovič

„V tomto boji stojíme spoločne, a to nielen dnes alebo zajtra, ale dovtedy, kým bude treba,“ povedala v prejave Zuzana Maďarová z iniciatívy Nebudeme ticho. O návrhu Anny Záborskej by sa malo rozhodnúť na parlamentnej schôdzi, ktorá sa začína v utorok.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Interrupcie

Životy žien

Slovensko

Teraz najčítanejšie