Denník N

Putin po roku 2024 de iure nebude prezidentom, stane sa Lukašenkom, vraví ruský opozičný politik

Vladimir Kara-Murza. Foto - Jindřich Nosek/Wikimedia Commons
Vladimir Kara-Murza. Foto – Jindřich Nosek/Wikimedia Commons

Otráviť sa ho pokúsili dvakrát, ale zakaždým prežil. Ruský historik, novinár a opozičný politik Vladimir Kara-Murza pre český Deník N vysvetľuje, prečo sa špeciálnemu komandu občas nepodarí „objekt“ poslať na „druhý svet“ a prečo by Európa mala po roku 2024 prestať oslovovať Putina „pán prezident“.

V rozhovore hovorí: 

  • či hrozí Rusku revolúcia;
  • prečo by Európa po roku 2024 nemala Putina uznávať ako prezidenta;
  • o súčasnej ruskej opozícii a o tom, či má schopných lídrov;
  • prečo niektoré obete prežijú otravu a iné nie;
  • že návrat Alexeja Navaľného do Ruska ho neprekvapil.

Organizácia Golos, ktorá monitoruje voľby, nedávno zverejnila expertnú správu o obmedzení pasívneho volebného práva (možnosti byť volený) v Rusku. Odborníci zistili, že v Rusku je dnes deväť miliónov ľudí, ktorých z nejakého dôvodu, často absurdného, zbavili pasívneho volebného práva. Vraj im hovoríte „lišenci“ (pozbavení, vo voľnom preklade „tí, ktorých sa zbavili“ – pozn. red.).

Tá správa sa tak aj volá: Noví „lišenci“. Je to starý sovietsky termín, zaviedli ho boľševici po revolúcii 1917. Boli to kupci, dvorania, duchovenstvo. Zbavili ich práva zúčastniť sa na voľbách.

V roku 1927 boli v Rusku tri milióny takýchto ľudí. Teraz za Putina ich je deväť miliónov. Deväť miliónov ľudí, ktorí nemôžu byť volení, pretože sa trebárs zúčastnili na mítingu za oslobodenie Navaľného. Alebo majú nejaký druh pobytu v zahraničí… kategórií „pozbavených“ je mnoho.

Väčšina silných, potenciálne úspešných kandidátov tak bola zo súboja o kreslá v dume vyradená. Medzi nimi napríklad aj môj priateľ a kolega Andrej Pivovarov.

Sedí vo väzení, odsúdený nebol, ale kandidovať nemôže. Jediné, čo mu kladú za vinu, je, že napísal tridsať príspevkov na Facebooku, v ktorých kritizoval zmeny ústavy, činnosť FSB a politiku vládnej strany Jednotné Rusko. Teraz mu hrozí šesť rokov väzenia. To je realita dnešného Ruska.

Mali by sme my v Európe na praktiky, akými sa vytvárajú „pozbavení“, nejako reagovať?

Až sa v januári v Štrasburgu zíde parlamentné zhromaždenie Rady Európy a budú sa potvrdzovať právomoci delegácií všetkých 47 členských krajín, je veľmi dôležité, aby právomoci ruskej delegácie potvrdené neboli.

Pretože keď nemáme slobodné voľby, nemôžeme mať zákonne zvolených poslancov. A tí ruskí poslanci tak nebudú nikoho zastupovať. Sú to samozvanci.

Sú také kroky vôbec na niečo dobré, ak si nedokážete pomôcť vy sami, ruskí občania?

Jasne, že je to hlavne vec nás Rusov. Ale demokratický svet by mal zaujímať vždy principiálne postoje a tie dávať najavo. Západné demokratické krajiny by mali žiť hlavne príkladne, podľa tých princípov, ktoré hlásajú a vyžadujú, aby sa dodržiavali aj v Rusku.

Čo máte na mysli?

Aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Alexej Navaľnyj

Rozhovory

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie