Denník N

Kostoly na južnom Slovensku obnovia z peňazí z Maďarska. Je to užitočná podpora, hovorí slovenská katolícka cirkev

"Ja som svetlo sveta." Viktor Orbán v reformovanom kostole v maďarskej obci Csömör v októbri 2020. Foto - FB Viktora Orbána
„Ja som svetlo sveta.“ Viktor Orbán v reformovanom kostole v maďarskej obci Csömör v októbri 2020. Foto – FB Viktora Orbána

Vláda Viktora Orbána pošle na obnovu kostolov na južnom Slovensku viac ako štyri milióny eur v rámci programu, ktorý pokrýva celú Karpatskú kotlinu. Slovenskú vládu do programu nezapojili, spolupracujú iba s cirkvami.

Maďarská vláda rozhodla o veľkom programe obnovy kostolov v Maďarsku a v susedných krajinách koncom marca a na projekt vyčlenila zo štátneho rozpočtu 25 793 762 45 forintov (asi 73,7 milióna eur) na obnovu 1400 kostolov v Maďarsku a ďalších 400 v okolitých krajinách.

Program sa týka aj Slovenska, kam pošlú 1,5 miliardy forintov (asi 4,3 milióna eur), z čoho obnovia 101 kostolov v 96 obciach.

Z tohto počtu bude 69 rímskokatolíckych, 25 reformovaných, šesť gréckokatolíckych kostolov a jedna synagóga. Ide hlavne o vonkajšie renovácie, ktoré sa na niektorých miestach začali už v lete.

Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok kritizuje, že Maďarsko posiela dotácie na podporu kostolov bez informovania slovenskej vlády. Na stretnutí s ministrom zahraničných vecí Maďarska Péterom Szijjártóm 5. októbra navrhol, aby sa prijali také pravidlá maďarských cezhraničných dotácií, s ktorými súhlasí aj Bratislava.

Vláda Viktora Orbána na požiadavky slovenskej vlády zareagovala stiahnutím uznesenia o nákupe poľnohospodárskej pôdy v susedných štátoch. V ostatných dotačných programoch však zatiaľ k zmenám nedošlo.

Ministerstvo kultúry Denníku N potvrdilo, že o projekte maďarskej vlády nevedelo, pričom rekonštrukciou sakrálnych pamiatok sa na Slovensku zaoberá predovšetkým tento rezort.

Ministerstvo kultúry poskytuje cez svoje dotačné schémy ročne niekoľko miliónov eur na rekonštrukcie kostolov. Podpora maďarskej vlády sa však bude týkať väčšinou obcí s maďarským obyvateľstvom (aj keď nie výlučne), pre ktoré je jednorazová podpora vo výške 4,3 milióna eur pomerne vysokou sumou.

Na rozdiel od vlády slovenská katolícka cirkev podporu maďarskej vlády víta a dodáva, že Slovensko podobnou formou na zachovanie inštitúcií slovenských komunít v krajinách strednej Európy neprispieva.

Ako si vyberajú kostoly

Ako prebieha príprava projektu na obnovu kostolov na Slovensku?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cirkvi

Ivan Korčok

Viktor Orbán

Slovensko

Teraz najčítanejšie