Denník N

Najaktívnejšie seizmické zóny sú Komárno a Dobrá Voda, experti očakávajú, že sa vrátia silnejšie zemetrasenia

Seizmické vlny zachytené historickým seizmografom v Hurbanove. Foto N - Vladimír Šimíček
Seizmické vlny zachytené historickým seizmografom v Hurbanove. Foto N – Vladimír Šimíček

V Komárne zaznamenali jedno z najsilnejších zemetrasení v strednej Európe. Otrasy z polovice 18. storočia zachytil dobový maliar, ktorý jednoducho premaľoval morovú epidémiu na inú katastrofu.

Ak by ste sa zobudili 28. júna 1763 v Komárne, zachytili by ste mesto s približne jedenásťtisíc obyvateľmi v prípravách na mestský trh, ktorý sa konal pri príležitosti začiatku žatvy. Mnohí sa chystali na rannú omšu do jedného zo siedmich mestských kostolov pri príležitosti sviatku Petra a Pavla.

Okolo 5.30 h ráno bolo podľa historikov aj preto v uliciach viac ľudí ako zvyčajne.

Približne v tom čase už mohli pocítiť prvé otrasy zemetrasenia, ktoré o 15 minút udrelo v plnej sile. Išlo o jedno z najsilnejších pozorovaných zemetrasení v strednej Európe.

Maľba Zemetrasenie v Komárne v r. 1763. Foto – László Szabó/Podunajské múzeum v Komárne

„Komárno v polovici 18. storočia rozkvitalo aj vďaka jeho polohe pri sútoku Váhu a Dunaja, aj vďaka tomu, že bolo cechovým mestom plným remeselníkov,“ hovorí Jozef Csütörtöky, riaditeľ Podunajského múzea v Komárne.

Zemetrasenie v Komárne poškodilo sedem kostolov a viac ako 279 budov. Archívne zápisky hovoria aj o mnohých mŕtvych a ranených.

„Zahynulo pri ňom 63 ľudí a 102 bolo zranených, ale sú aj pramene, ktoré udávajú viac obetí,“ hovorí Róbert Kysel z Geofyzikálneho odboru Ústavu vied o Zemi SAV, ktorý je odborníkom na historické zemetrasenia.

Najviac obetí bolo na hlavnom námestí mesta, kde sa ľudia pripravovali na začiatok trhu a zasiahli ich padajúce sutiny.

Epicentrum zemetrasenia bolo približne desať kilometrov severozápadne od mesta a podľa dobových záznamov mohlo mať intenzitu s magnitúdom okolo 6. Vedci to však nevedia presne, keďže v osemnástom storočí sa zemetrasenia nemerali.

„Vychádzame z účinkov na ľudí a budovy, ktoré sú zaznamenané – tie vieme prepočítať na magnitúdo,“ hovorí Kysel.

Dodáva, že Fukušima mala magnitúdo 9. Ku Komárnu by sa dalo prirovnať nedávne zemetrasenie na Kréte.

Môžu prísť ďalšie zemetrasenia

Geologické procesy trvajú tisíce až desaťtisíce rokov, takže podľa odborníkov nie je dôvod, aby sa od osemnásteho storočia zastavili alebo zmizli. Ak boli v minulosti na nejakom území veľké zemetrasenia,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Komárne

Príroda

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie