Denník N

Teraz si už vypýtal menej, Vlhovú vyslovene chcel viesť. Jej nový tréner Pini je iný ako Magoni

Foto - Facebook Petry Vlhovej
Foto – Facebook Petry Vlhovej

Vždy rád pútal pozornosť a po skončení minulej sezóny sa správal tak, ako by sa cielene chcel nechať vyhodiť. Livio Magoni verejne kritizoval Petru Vlhovú viackrát, no krátko po zisku veľkého krištáľového glóbusu bol na ňu obzvlášť tvrdý.

V rozhovore pre Corriere della Sera ju prirovnal k „žehličke“, zatiaľ čo o iných lyžiarkach hovoril ako o „diamantoch“. Aj preto o ňom dnes hovoríme ako o bývalom Vlhovej trénerovi – napokon to bola práve slovenská lyžiarka, ktorá Magoniho vyhodila.

Vlhová s Talianom spolupracovala päť rokov a teraz vstupuje do novej etapy kariéry, v ktorej jej má k ďalším úspechom pomôcť nový tréner. Švajčiar Mauro Pini sa mohol stať Vlhovej trénerom už pred piatimi rokmi, no vtedy sa s jej tímom nedohodol.

„Pre obe strany na to vtedy nebol správny čas. Zo strany Petry išlo o finančnú a organizačnú stránku, zatiaľ čo ja som mal doma malé deti,“ vysvetľoval Pini pre švajčiarsku televíziu RSI. Dodal však, že teraz už ponuku viesť Vlhovú „nemohol odmietnuť“.

Tá si zatiaľ zmenu pochvaľuje. Na tlačovej konferencii pred sezónou Vlhová povedala, že niekedy porovnáva obdobie s Magonim so súčasnosťou pod Pinim: „Poviem si vtedy chvalabohu, takže porovnávam len v pozitívnom,“ vravela.

S príchodom 59-ročného Švajčiara a ďalších nových ľudí sa vo Vlhovej tíme zlepšila celková atmosféra, čo je významným predpokladom úspešnej spolupráce. „Keď som cez leto Peťu sledoval, vždy bola vysmiata,“ priblížil Vlhovej brat Boris.

Pini však v porovnaní s Magonim nie je len empatickejší diplomat, ale má aj zrejme ešte pôsobivejší profesijný životopis. K úspechom totiž v minulosti pomohol Slovinke Tine Mazeovej aj Švajčiarke Lare Gutovej-Behramiovej.

S druhou menovanou prežil na začiatku jej kariéry zaujímavé obdobie, počas ktorého okrem iného Gutovú-Behramiovú dočasne suspendovala švajčiarska federácia, pričom hlavným dôvodom bola otvorená kritika Piniho.

Od úspechov k rezignácii

Mauro Pini priviedol Gutovú-Behramiovú na scénu veľkých podujatí ešte ako tínedžerku, ktorá však už v mladom veku prejavovala svoj veľký talent. Mala ešte len sedemnásť, keď získala dve strieborné medaily na majstrovstvách sveta – v zjazde aj v superkombinácii.

Pini bol jej lyžiarskym mentorom a osobným trénerom, no jej dôveru stratil, keď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Petra Vlhová

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie