Denník N

Vyťahujú údaje z Džibutska či Malawi, zneužívajú smrť Colina Powella, strašia neplodnosťou či zápalmi srdca. Vyvraciame vyjadrenia antivaxerov

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Hovoria, že nie sú konšpirátori, v skutočnosti dezinfoscéna šíri o očkovaní bludy, fauluje, odvoláva sa na falošných expertov či stiahnuté štúdie.

V tomto článku zmapujeme viacero sporných a lživých vyjadrení o korone a očkovaní proti covidu, ktoré sa v ostatnom období masovo šíria na (slovenskom) internete.

Začnime úmrtím bývalého amerického ministra zahraničných vecí Colina Powella, ktorý vo veku 84 rokov podľahol komplikáciám súvisiacim s covidom-19.

Zahraničný politik bol onkologickým pacientom a jeho prípad ukazuje, že má význam očkovať sa aj kvôli ostatným ľuďom, aby sme ich ochránili, ak patria do rizikovej skupiny (viac nižšie).

Niektorí ľudia v zahraničí už stihli zneužiť úmrtie amerického politika na to, aby spochybnili účinnosť vakcín. Informovala o tom už aj slovenská dezinfoscéna.

Vakcíny chránia

O vakcínach od počiatku vieme, že neboli ani nie sú 100-percentné. Napriek tomu všetky dostupné údaje ukazujú, že zaočkovaným poskytujú významnú ochranu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie