Denník N

Pred rokom v Poľsku takmer úplne zakázali potraty, dnes chcú ísť niektorí ešte ďalej

Aktivisti vo Varšave protestovali proti rozhodnutiu súdu o zákaze interrupcií. Ilustračné foto: TASR/AP
Aktivisti vo Varšave protestovali proti rozhodnutiu súdu o zákaze interrupcií. Ilustračné foto: TASR/AP

V Poľsku sa stupňujú útoky voči sexuálnym menšinám či ženám, ktoré otvorene vyjadrujú svoj odpor k reštriktívnemu potratovému zákonu.

22. októbra minulého roka rozhodol poľský ústavný súd o tom, že interrupcia v prípade, že plod trpí závažnými diagnózami, nie je v súlade s ústavou. Znamenalo to, že dôvody, pre ktoré môže žena v Poľsku požiadať o interrupciu, sú len dva: ak je jej tehotenstvo výsledkom trestného činu alebo je v ohrození jej život alebo jej zdravie. Tento výrok súdu, ktorý má podľa kritikov príliš blízko poľskej vládnej strane Právo a spravodlivosť, spôsobil veľké demonštrácie po celom Poľsku aj kritiku viacerých európskych inštitúcií.

Rozhodnutie súdu oficiálne publikovali v januári tohto roka, čím sa uviedlo do praxe. Poľsko sa tak stalo krajinou s jedným z najprísnejších potratových zákonov na svete.

Už minulý rok upozorňovali poľské ženské organizácie, že takto drakonicky nastavený zákon nezníži počet interrupcií (alebo ich zníži len na papieri) a navyše dotlačí ženy rozhodnuté ísť na zákrok do rizikového správania. Spomínali aj to, že zákon sa menil v čase protipandemických opatrení, čo ešte výrazne skomplikovalo možnosti žien vycestovať na interrupciu do zahraničia.

Rok po prijatí tohto zákona štrnásť mimovládnych organizácií vydalo správu, v ktorej opisuje neľahkú  situáciu mnohých poľských žien a tvrdí, že poľský ústavný súd „a jeho rozhodnutie spôsobuje nevyčísliteľné škody ženám a dievčatám, hlavne tým, čo sú chudobné, žijú na vidieku alebo sú inak marginalizované“.

Ženská organizácia Abortion Without Borders, ktorá pomáha ženám s interrupciou v zahraničí, tvrdí, že pol roka po prijatí zákona ju oslovilo 17-tisíc Poliek, teraz majú priemerne 800 telefonátov denne.

Domáca organizácia Federa poskytla za posledný rok telefonické a mailové konzultácie 8100 ženám, čo je trikrát viac ako po uplynulé roky. Mnohé z nich boli v zúfalej životnej situácii a to aj v prípadoch, že si tehotenstvo želali.

Mamička sem, mamička tam

Televízia al-Džazíra sa napríklad rozprávala s poľskou herečkou Dominikou Biernatovou o jej príbehu. 39-ročná žena takto pred rokom stála na uliciach a protestovala proti reštriktívnemu potratovému zákonu. O pár mesiacov jeho krutosť pocítila na vlastnej koži.

Hovorí, že jej tehotenstvo nebolo plánované, ale akceptovala ho aj preto, že si povedala, že v jej veku už veľa šancí asi nebude mať. Presťahovala sa do väčšieho bytu a začala sa pripravovať na materstvo. Pri rutinnej prehliadke ultrazvukom sa lekárka zrazu zatvárila vydesene. Ukázalo sa, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Interrupcie

Životy žien

Komentáre

Teraz najčítanejšie