Denník N

Dokončime to, vyzývajú autori Balady o Jánovi a Martine

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Nikita Slovák s Dorotou Nvotovou urobili pesničku a chystajú zhromaždenie na námestí v Bratislave.

Tá báseň vznikla ešte koncom februára 2018. Básnik a režisér Nikita Slovák ju napísal za desať minút ako priamu reakciu na vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vtedy ju čítali ich rodičia, teraz sa z nej stala pesnička, ktorá je prvou aktivitou iniciatívy Dokončime to.

„Keď zatvorili policajných vyšetrovateľov a Fico sa vyhrážal prezidentke, že pôjdu do ulíc, vzkypela vo mne žlč. To už nie je vojna v polícii, ale vojna o krajinu. Nie oni, ale slušní ľudia musia ísť do ulíc. Stále sú to aj naše ulice, nemôžeme im ich nechať. Zavolala som Nikitu na kávu, že čo s tým spravíme,“ hovorí Dorota Nvotová.

Keď jej ukázal svoj text, takmer okamžite ho zhudobnila a vznikla Balada o Jánovi a Martine. Rovnako rýchly bol výber ďalších muzikantov ako hostí. Autori na druhý hlas oslovili Juraja Benetina, ktorý sa staral o sprievodnú hudbu zhromaždení Za slušné Slovensko so spevom štátnej hymny. A violončelo prišiel do štúdia nahrať Jozef Lupták, interpret skladby Black Swan Martina Burlasa, ktorá bola takisto venovaná Jánovi a Martine.

Balada o Jánovi a Martine sa začína v pietnej atmosfére. Po slovách „Akoby sťali dva stromy v rozkvete / čo mohli mať plody na jeseň po lete“, ktoré drží napísané na papieri Zlatica Kušnírová, pesnička poskočí do dramatického valčíkového rytmu. Zábery rodičov mladého zavraždeného páru a muzikantov v štúdiu vystriedajú obrazy z námestí na jar 2018. Je to symbol toho, o čo autorom ide.

Festival Pohoda organizoval Koncerty pre Jána a Martinu v Gregorovciach, symbolicky na výročie ich plánovanej svadby, ktorá sa už nestihla uskutočniť. Nová pesnička však nie je len ďalšou poctou a spomienkou na zavraždeného novinára a jeho snúbenicu archeologičku.

„Dnes sa zabúda na obeť dvoch mladých ľudí, ktorí pre túto krajinu urobili viac než ktokoľvek iný. Zabúda sa však aj na zhromaždenia Za slušné Slovensko, na ich vzácnu atmosféru ľudského porozumenia a zdvorilosti. A keď námestia začali obsadzovať blázni, pomätenci a konšpirátori, zhodli sme sa, že táto pesnička by mohla byť dobrým úvodom k našej občianskej iniciatíve Dokončime to. Niečo, čo zjednotí atmosféru a udá tón nášmu zhromaždeniu v predvečer Dušičiek,“ vysvetľuje Nikita Slovák.

Pesničku chcú naživo prvýkrát predstaviť  v stredu 27. októbra na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Chystajú tam zhromaždenie, kam pozvali aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie