Denník N

Otcovi nevyčíta, že ho zabudol na pumpe. Max Verstappen, líder sezóny F1, ktorý môže v skvelej rivalite zdolať Hamiltona

Max Verstappen. Foto – TASR/AP
Max Verstappen. Foto – TASR/AP

„Verstappen si myslí, že je Ježiš a že vie kráčať po vode,“ kričal maďarský komentátor F1 László Palik počas Veľkej ceny Kanady v roku 2000.

Vtedy 28-ročný Jos Verstappen predviedol jeden zo svojich najpamätnejších výkonov v F1. Na mokrej montrealskej trati sa púšťal do riskantných manévrov, ktoré mu ale vychádzali. Po štarte z trinásteho miesta finišoval v nevýraznom monoposte Arrowsu na skvelom piatom mieste. Nie náhodou mal prezývku „holandský diabol“.

Popri dvoch tretích miestach a jednom štvrtom mieste to bol jeden z jeho najlepších výsledkov. Výraznejšie sa však v F1 nepresadil. Zhruba o dvadsať rokov je priezvisko Verstappen opäť vo výsledkovej listine. Tentoraz omnoho vyššie.

Ešte stále iba 24-ročný pilot Red Bullu zažíva svoju siedmu sezónu v F1 a aktuálne je lídrom priebežného poradia. Má reálnu šancu na zisk prvého titulu majstra sveta.

Šancu na zveľadenie svojho 6-bodového vedenia bude mať už v nedeľu na Veľkej cene USA. Potom ešte jazdcov čaká záverečných päť pretekov.

Zásluhu na Maxovom úspešnom príbehu má predovšetkým jeho otec Jos.

Jos nevyhral počas ôsmich sezón v F1 ani jednu veľkú cenu. Maxovi sa to do dnešného dňa podarilo už sedemnásťkrát.

V tomto texte sa dozviete:

  • akú dilemu riešil na začiatku svojej kariéry;
  • prečo jeho otcovi hrozilo niekoľkokrát väzenie;
  • ako spomína Max na svoje detstvo;
  • čo o ňom povedal syn Jamesa Hunta.

Jasné rozhodnutie

Nechýbalo veľa a Verstappen mohol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Formula 1

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie