Denník N

Sedem miest Slovenska: ako im klameme z Bratislavy, príbehy úspechu a kto sú miestni magnáti

Výber reportáží, rozhovorov a príbehov z ciest reportérov Denníka N po Slovensku.

Za šesť mesiacov (prerušených pandémiou) sme prešli sedem miest – ďaleký východ, sever, juh – boli sme na dva týždne v Rožňave, Martine, Michalovciach, Prievidzi, Poprade, Brezne a v Komárne.

Video: Sedem regiónov, stovky príbehov, Denník N prišiel za vami (autorka: Martina Koník)

V projekte Denník N ide za vami sme vždy na dva týždne sťahovali veľkú časť redakcie, zorganizovali sme 22 diskusií aj s ministrami a lokálnymi autoritami, vydávali podcasty, organizovali kvízy. A každému mestu sme venovali celé noviny, ktoré sme rozposlali po celej krajine.

Na cestách po Slovensku sme pripravili viac ako tri stovky textov, väčšina tém bola dovtedy aj pre nás neznáma. Tu je výber z nich:

Fotografie – Andrej Sarvaš

Rožňava a Gemer: dediny bez potravín, kopce bez tunela

Na Gemeri sme objavili periférie Slovenska, na ktoré už takmer všetci zabudli, pozornosť tam lákajú azda už len Čierne diery. Nemajú tam nielen internet či v extrémnych prípadoch ani mobilný signál, ale ani obchody so základnými potravinami.

Príbeh cestného tunela cez vrch Soroška ukazuje, ako to dopadne, keď naše vlády desiatky rokov klamú ľuďom, že raz postavia diaľnicu vlastne všade – aj na miesta, na ktoré inak kašľú.

V každom z miest sme zorganizovali viaceré diskusie, priviedli sme tam členov vlády aj expertov s koreňmi v regióne. Jedna z prvých diskusií bola s ministrom životného prostredia Jánom Budajom a vtedajším ministrom pôdohospodárstva Jánom Mičovským a odkryla aj to, ako sa už v úvode vládnutia rozpadla reformná dohoda dvoch nominantov OĽaNO, že lesy v národných parkoch prejdú pod štátnych ochranárov.

Martin, budova Matice Slovenskej, kresba Adama Slowikowského. Zdroj – Literárny archív SNK Martin/Igor Dobrovolný

Martin: príbeh šikanovaného vraha, plesne v detskej nemocnici a priznanie Jany Kirschner

V Martine sme sa vrátili k prípadu Ivana Čuloka, ktorý zaútočil nožom na učiteľov a žiakov svojej niekdajšej školy a smrteľne zranil zástupcu riaditeľky. Je to hrôzostrašný príbeh plný tráum s hrozným koncom. Novým dôležitým pohľadom je zistenie, ako Ivana v detstve šikanovali.

Zábery z detského ARO v Martine zasa ukazujú, že slovenské nemocnice sú v hroznom stave aj na miestach určených pre najmenších. Deti v najťažších stavoch ležia v hroznom prostredí plnom plesní či múch.

Video: Plesne, muchy z klímy a deti bojujúce o život ležia aj v kancelárii. Detské ARO v Martine krváca (autorka: Martina Koník)

Rodáčka z Martina Jana Kirschner nám napísala netradične osobný text. Priznala sa aj k trojke zo správania a k tomu, ako z domu utekala na diskotéky. Spomína aj na to, ako v detstve strávila niekoľko mesiacov v nemocnici.

Staré sudy s PCB v starej budove Chemka Strážske, roky zabudnuté. Foto N – Vladimír Šimíček

Michalovce: toxický odpad ničí životy, už prváci sú odsúdení na prepadnutie

Desaťtisíce ľudí sú ohrozené toxickými látkami a viac sa o tom nehovorí zrejme len preto, že sa to deje „až“ na východe Slovenska, v takzvanom trojuholníku smrti medzi Michalovcami, Humenným a Vranovom nad Topľou. Opakovane sme jazdili na miesta znečistenia PCB látkami, dali robiť rozbory a skúmali sme, ako zamorenie ovplyvňuje dospelých aj deti.

Video: Smrad a chemikálie v sudoch, odpad, ktorý končí až v Zemplínskej šírave (autorky: Veronika Folentová, Martina Koník)

Okres Michalovce je aj miestom, kde deti prepadávajú najčastejšie na Slovensku. Týka sa to najmä prvákov. V okolí sme však objavili aj pozitívny príbeh muža, ktorému sa po odchode s rodinou do Anglicka v škole darilo a ide za kariérou detektíva.

Video: Pochádza z Pavloviec nad Uhom, vyrastal v Anglicku, robí colníka a chce byť detektívom (autorka: Martina Koník)

Historik Martin Javor rozpráva o tom, že odchody z východu Slovenska boli časté už na prelome 19. a 20. storočia. My sme pátrali po tom, kde skončili absolventi z michalovského gymnázia spred desiatich a dvadsiatich rokov – veľká väčšina z nich už v meste nežije a asi tretina odišla za hranice.

Robert Fico ako baník v roku 2008. Foto – Tomáš Benedikovič

Prievidza: uhoľný barón a zničená krajina

V rôznych kútoch Slovenska sme písali aj o mocných a vplyvných ľuďoch regiónu. V Prievidzi o Petrovi Čičmancovi, ktorý sa lacno dostal k Hornonitrianskym baniam a udržal ich aj vďaka dobrým vzťahom s Vladimírom Mečiarom či s Robertom Ficom.

Baníctvo pripravilo mnohých ľudí aj o domovy – ako napríklad v poddolovanej obci Koš, ktorá musela ustúpiť ťažbe hnedého uhlia. Po rokoch sa začína postupný návrat.

Vyháňanie z domu na Hornej Nitre zažili aj na konci druhej svetovej vojny – z Handlovej vyhnali deväť z desiatich miestnych Nemcov.

Štíty Vysokých Tatier vystupujúce z hmly, ktorá sa drží v dolinách. Foto N – Tomáš Hrivňák

Poprad: miznúce Tatry a príbeh zrazeného cyklistu Babiča

Tatry nám miznú každým rokom, dôkazom sú aj letecké zábery hôr od roku 1949 až dodnes. Ukázali sme, ako sa zmenili divoké doliny po kalamite, a aj to, ako turizmus, lyžovanie a výruby zmenili Štrbské pleso, Hrebienok či Tatranskú Lomnicu.

Aj keď vieme, že aj chránené lesy sú pre mnohých najmä zdrojom zisku, príbeh Jamského plesa prekvapuje. Tatranské pleso s výhľadom na Kriváň predávali cez inzerát.

No a rozprávanie o cyklistovi Adriánovi Babičovi ukazuje, že cyklisti stále nie sú na slovenských cestách v bezpečí. Hovorili sme s Adriánovými blízkymi a aj s vodičom, ktorý ho zrazil.

Čo môžete vidieť a zažiť na Horehroní. Foto N – Tomáš Hrivňák, TASR, STEY Slovakia

Brezno a Horehronie: magnát, nezávislý klub a nacistickí zabijaci

V Brezne sme podobne ako v iných mestách narazili na silný príbeh vzdoru a úspechu. Maroš Pavúk rozpráva o boji proti komunistom, o undergrounde, zoštátnení a vrátení majetkov a najmä o kultovom nezávislom klube Bombura.

Pánom Horehronia je dodnes šéf Železiarní Podbrezová Vladimír Soták. Prijal nás a niekoľko hodín sme s ním rozprávali o jeho vplyve, o politikoch a aj o tom, ako zmenil miestnym život.

Andrej Bán zasa v texte plnom osobných spomienok píše aj o svojom prastarom otcovi, ktorého zabili nacisti, a o tom, ako vyrastal v Čiernom Balogu.

Alžbetin most medzi Komárnom a Komáromom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Komárno: prečo nám maďarské deti nerozumejú a kam nalieva peniaze Orbán

Pred príchodom do Komárna sme mali obavy najmä z toho, že nebudeme rozumieť miestnym Maďarom. Naše obavy boli napokon zbytočné, ale problém s porozumením predsa máme – ani nie tak v kultúre či vo vzťahoch, ale proste v jazyku. Pozreli sme sa na to, kde robíme chybu pri deťoch.

V Komárne sme boli v čase, keď sa už rozbiehala tretia vlna pandémie. Aj rozprávanie primára miestneho covidového oddelenia ukazuje, ako veľmi sme opäť podcenili pandémiu. Rozhovor má aj ďalšiu silnú vrstvu, lekár Shadi Jadaa rozpráva, aké to je prísť na Slovensko z Palestíny.

No a pozreli sme sa aj na to, ako sofistikovane obsadzuje Viktor Orbán juh Slovenska – a ako je napríklad aj pre športovcov jedinou možnosťou prijať peniaze od maďarskej vlády, keď slovenská žiadne neponúka.

Ktoré mesto a región by mal Denník N navštíviť ďalej?

Aké témy by ste nám poradili, za kým by ste nás poslali? Vyplňte, prosím, dotazník a dajte nám tipy na ďalšie inšpiratívne príbehy.

Projekt vznikol v spolupráci so spoločnosťou Google.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie