Denník N

Nie je na čo čakať, hovoria právnici o aktivovaní článku 66, ktorý by obral Zemana o právomoci

Miloš Zeman. Foto - TASR
Miloš Zeman. Foto – TASR

Predseda českého senátu Miloš Vystrčil to ešte v pondelok povedal veľmi jasne.

„Podľa názoru ústrednej vojenskej nemocnice nie je prezident schopný vykonávať žiadne pracovné povinnosti. Vzhľadom na charakter choroby je prognóza krajne neistá a málo pravdepodobná,” prečítal z vyjadrenia vedenia nemocnice, kde je český prezident Miloš Zeman hospitalizovaný.

Práve stanovisko nemocnice je podľa senátorov aj niektorých ústavných právnikov relevantným dôvodom na aktiváciu článku 66 českej ústavy, ktorý by kompetencie prezidenta previedol na predsedu vlády a predsedu poslaneckej snemovne, kým by sa jeho stav nezlepšil.

„Neexistuje relevantnejší dôkaz, prečo by sme mali aktivovať článok 66, než je list podpísaný šéfom lekárov ošetrujúcich prezidenta,” vyjadril sa na brífingu senátor Petr Holeček (STAN).

Nie je na čo čakať 

V utorok poobede o aktivácii článku 66 rokoval senát a predstavitelia novej poslaneckej snemovne, pretože starej sa končí funkčné obdobie tento štvrtok.

Senát bude o ňom hlasovať pravdepodobne v priebehu najbližších dvoch týždňov. Nová poslanecká snemovňa môže o aktivácii článku 66 hlasovať najskôr na svojom prvom zasadaní 8. novembra.

Tento dátum určil prezident Miloš Zeman minulý štvrtok.

Rozhodnutie však vyvoláva otázky, či za prezidenta nerozhodol niekto iný, keďže

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Miloš Zeman

Svet

Teraz najčítanejšie