Denník N

Dve študentky dostali na internáte nezaočkované spolubývajúce. Chceli si izby vymeniť, nakoniec ich presvedčili na vakcínu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Výmena internátnej izby nie je napokon taká jednoduchá, ako univerzity sľubovali.

Keď Lenka na konci augusta zistila meno svojej spolubývajúcej na internátoch v Mlynskej doline, vyhľadala si ju na Facebooku. Písali si a nenápadne sa jej spýtala, či je už zaočkovaná alebo sa tak chystá urobiť. Ostala nepríjemne zaskočená – jej nová spolubývajúca nemala o vakcínu záujem.

Odvtedy sa začali dlhé debaty dvoch dievčat, o očkovaní proti covidu sa rozprávali takmer každý deň. Nakoniec Lenka spolubývajúcu presvedčila a tá je dnes už plne zaočkovaná.

Predtým sa Lenka viac ako mesiac snažila vymeniť si na internáte izbu, ale nepodarilo sa jej to. Internáty v Mlynskej doline zaočkovaným vysokoškolákom sľubovali, že ak im bude pridelený nezaočkovaný spolubývajúci, izbu si budú môcť vymeniť bez problémov. Lenka tvrdí, že to tak v praxi vôbec neplatí – študentom sa mení izba len veľmi ťažko.

Internátne debaty o rizikách očkovania

Lenka nemala medzi príbuznými ani v širšom okolí nikoho, kto by nebol zaočkovaný. Zdalo sa jej prirodzené, že to bude tak aj medzi vysokoškolákmi. „Niekoľko vzdialenejších kontaktov som odstrihla, pretože mali radikálne názory proti očkovaniu. Dokonca sa so mnou báli stretnúť, pretože som očkovaná,“ hovorí.

Veľmi ju trápilo, že má bývať s nezaočkovanou. Lenka má autoimunitné ochorenie a obáva sa, že ak by prípadne ochorela, aj napriek očkovaniu by u nej mohol mať covid vážnejší priebeh.

Keď sa o vakcíne začali dievčatá rozprávať, Lenka zistila, že jej spolubývajúca žije v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie