Denník N

Nafúkal viac ako promile, polícia to uzavrela ako priestupok. Prípad bratislavského sudcu ožil na súdnej rade

Foto - TASR
Foto – TASR

V drvivej väčšine takýchto prípadov šofér putuje do cely policajného zaistenia a je obvinený z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, za čo hrozí trest až dvanásť mesiacov.

Pred dvomi rokmi počas veľkonočných sviatkov v sobotu dvadsiateho apríla zastavila policajná hliadka v Bratislave pri cestnej kontrole aj Michala Valenta, sudcu Okresného súdu Bratislava I. Pri dychovej skúške nafúkal viac ako promile.

Aj pri opakovanej dychovej skúške nafúkal vyše promile. Až na tretí pokus to bolo pod túto hranicu. Stále tvrdil, že alkohol pred jazdou nepil. Išiel preto aj na odber krvi, ktorého výsledok opäť preukázal, že Valent šoféroval pod vplyvom alkoholu. A opäť bol výsledok viac ako promile.

Drvivá väčšina takýchto prípadov by skončila v takzvanom superrýchlom trestnom konaní. Šofér by putoval do cely policajného zaistenia a bol by obvinený z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, za čo hrozí trest až dvanásť mesiacov.

V prípade sudcu by mal trest väčšie následky. Po odsúdení za úmyselný trestný čin by prišiel aj o talár.

Prípad sudcu Valenta však polícia vlani v septembri uzavrela s tým, že nešlo o trestný čin, ale o priestupok na úseku bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Dostal zaň teda pokutu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie