Denník N

Posledná zastávka pred vojnou. Ako žijú Ukrajinci vedľa frontovej línie (reportáž z Donbasu)

Depresívny život na periférii ukrajinského konfliktu: neustávajúci rachot vojny, zamínované a zavreté mosty. Kto mohol, ušiel preč, práce niet a cesty sú plné dier.

Policajná hliadka vo vojnovej zóne na Donbase. Foto N – Mirek Tóda

Pre Tatianu Teslenko a Liliu Švec sa deň začal typickým ránom, tak ako mnohé iné za posledných sedem rokov.

Vstávali za zvukov ostreľovania, na ktoré si už pomaly zvykli. Za bieleho dňa je viac-menej ticho a večer sa znovu ozývajú výstrely. Niekedy častejšie, inokedy menej. Rachot vojny, ktorá si od roku 2014 vyžiadala už vyše 13-tisíc mŕtvych a premenila Donbas na zamrznutý konflikt.

Do svetovej pozornosti sa dostáva len sporadicky. Keď sa vyostria boje a počet mŕtvych vojakov dramaticky stúpne, alebo sa znovu hovorí o naštartovaní mierových rozhovorov.

Tatiana a Lilia žijú veľmi blízko takzvanej kontaktnej línie, teda bojovej zóny a hraníc, ktoré delia túto časť východnej Ukrajiny na oblasť okupovanú proruskými separatistami a tú, ktorá je pod kontrolou vlády v Kyjeve.

Obe majú okolo 50 rokov a možno ich považovať za tých mladých obyvateľov Donbasu. Kto z mladej generácie mohol, odišiel.

Do Kyjeva, Charkova, Odesy, Poľska, Ruska. Kdekoľvek, len nie tam, kde padajú strely na strechy domov.

Tatiana žije v Doneckej oblasti, Lilia v Luhanskej. A metropoly, kde kedysi pravidelne chodievali na návštevy a majú tam rodiny, kontrolujú separatisti s výraznou pomocou ruskej armády. Pohyb medzi oboma oblasťami je nateraz veľmi limitovaný.

New York na Donbase

„Keď sa to celé

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie