Denník N

Novinár Tabery: Zlý zdravotný stav Zemana bol pre jeho tím snom. Na hrade si mohli robiť, čo chceli

Prezident Miloš Zeman dva dni pred hospitalizáciou 10. októbra 2021. Foto - Facebook Miloša Zemana
Prezident Miloš Zeman dva dni pred hospitalizáciou 10. októbra 2021. Foto – Facebook Miloša Zemana

Český prezident Miloš Zeman je podľa jeho ošetrujúcich lekárov neschopný vykonávať svoje pracovné povinnosti. Zlepšenie jeho zdravotného stavu v najbližších týždňoch je veľmi nepravdepodobné.

Senát a nová poslanecká snemovňa s veľkou pravdepodobnosťou v najbližších dňoch aktivujú článok 66 českej ústavy a kompetencie prezidenta prejdú na predsedu vlády a predsedu poslaneckej snemovne.

Dianie okolo Miloša Zemana komentuje v rozhovore šéfredaktor týždenníka Respekt Erik Tabery.

Dočítate sa:

  • aké motivácie mohlo mať okolie Miloša Zemana pri utajovaní jeho zdravotného stavu,
  • prečo pri komentovaní situácie okolo prezidenta dostal veľa útočných správ,
  • čo situácia hovorí o politickej kultúre v Česku.

Bioetik Marek Vácha povedal, že situácia okolo Miloša Zemana pripomína praktiky Sovietskeho zväzu, keď sa utajoval zdravotný stav politických funkcionárov. Súhlasili by ste s takýmito tvrdeniami?

Áno. Pokus tajiť pred verejnosťou, ako sa darí hlave štátu, aby nikto nevedel, či je schopná samostatne sa rozhodovať a či za ňu nerozhoduje jej okolie, pripomína tieto praktiky. Zaplať pánboh, že máme nezávislé inštitúcie a kontrolné mechanizmy, ktoré síce trochu zložito, ale nakoniec zabrali.

Ukazuje sa, aké dôležité je mať kvalitné nemocnice, ktoré nefungujú na báze politiky, a súčasne, aké dôležité je mať hornú komoru parlamentu.

Prečo sa práve teraz rozhodlo prezidentovo okolie neinformovať o jeho stave? Predtým sme vedeli napríklad, že prezident má cukrovku alebo že mu lekár naordinoval diétu.

To, čo sme sa dozvedali doteraz, nebolo až také vážne, aby to bránilo prezidentovi vo vykonávaní jeho funkcie. Mali sme napríklad informácie, že prezident prostatu ako panic. Skôr nás to pobavilo, nie informovalo.

Teraz sa situácia vyvíja opačným smerom a je vážna. Nevieme, odkedy prezident nemohol vykonávať svoju funkciu. Nevieme, ako situácia vyzerala predtým, než nemocnica podala oficiálnu informáciu o jeho stave kancelárovi Vratislavovi Mynářovi a neskôr politikom.

Zdá sa, že hlavným dôvodom bolo zatajiť zdravotný stav prezidenta a to, že už nie je na svoju funkciu spôsobilý.

Mohla situácia vyzerať inak, keby prezidentov stav zverejnil jeho kancelár Vratislav Mynář v deň, keď sa o ňom dozvedel z nemocnice, teda 13. októbra ráno?

Rozhodne by tá situácia bola plynulejšia a nevzbudzovala by také pochybnosti. Pre senát a poslaneckú snemovňu je tá situácia náročná. Vždy, keď sa rozhoduje o právomoci prezidenta, je to veľmi citlivá záležitosť. Podľa mňa zvolili veľmi správny prístup.

Nechceli to komentovať a uplatňovať článok 66 ústavy, pokiaľ nemali informáciu o skutočnom zdraví prezidenta. Myslím si, že ten postup bol rozumný, pretože teraz vidíme, že to nebolo žiadne politikárčenie, ale že sa rozhodli rokovať o aktivácii článku na základe skutočnosti, ktorú potvrdila nemocnica.

Kto sú vlastne ľudia v okolí Miloša Zemana? Čo ich mohlo viesť k tomu, aby tajili skutočnosti o prezidentovej schopnosti vykonávať funkciu?

Bola to pre nich situácia ako zo sna. Čím viac

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Miloš Zeman

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie