Denník N

Makó na súde usvedčil aj bývalého šéfa kontrarozviedky Gašparoviča, nezachránil ho ani nový dôkaz z policajnej inšpekcie

Peter Gašparovič. Foto - TASR
Peter Gašparovič. Foto – TASR

Po bývalom špeciálnom prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi usvedčil Ľudovít Makó na súde aj bývalého šéfa kontrarozviedky Petra Gašparoviča. Nezastavil to ani dôkaz od policajnej inšpekcie na poslednú chvíľu.

Bývalý šéf kontrarozviedky Peter Gašparovič a expolicajt Ladislav Vičan sú podľa sudkyne Ruženy Sabovej vinní z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku v štádiu prípravy. Gašparoviča odsúdila na jedenásť rokov a peňažný trest 50-tisíc eur. Vičan dostal desaťročný trest odňatia slobody a peňažný trest 40-tisíc eur a príde aj o auto Volkswagen Touareg, na ktorom sa vozil v čase spáchania skutku.

Peter Gašparovič aj Ladislav Vičan sa proti rozsudku odvolali. Nie je tak právoplatný a rozhodovať bude s konečnou platnosťou Najvyšší súd. Prokurátor špeciálnej prokuratúry Aurel Pardubský si ponechal pätnásťdňovú lehotu na rozmyslenie.

Rozsudok padol aj napriek nezvyklým okolnostiam na záver procesu.

Deň pred vyhlásením rozsudku poslal Úrad inšpekčnej služby sudkyni Sabovej nový dôkaz. Je pritom nezvyčajné, ak policajná inšpekcia posiela dôkaz priamo na súd a nie prokurátorovi. Nevyžiadala si ho obžaloba ani obhajoba. Inšpekcia ho teda poslala z vlastnej iniciatívy – a to v momente, keď už bolo dokazovanie dokončené.

Ešte nezvyčajnejšie je, ak sa tak stane deň pred vyhlásením rozsudku. Napokon to zvrat v prípade neprinieslo.

Čo bol nový dôkaz: nahrávka z mobilu Petrova

Prokurátor navrhol bývalému šéfovi kontrarozviedky Petrovi Gašparovičovi a expolicajtovi Ladislavovi Vičanovi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ľudovít Makó

Vojna v polícii

Slovensko

Teraz najčítanejšie